Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Candu: Principalul simbol al Independenței sînt oamenii

16 aug. 2017,, 08:41   Politică
3683 16

Principalul simbol al Independenței pentru președintele Parlamentului, Andrian Candu, sînt oamenii, cei care acum 26 de ani au ieșit în Piața Marii Adunări Naționale cu o singură aspirație – libertate.

Într-un interviu pentru IPN, cu ocazia celor 26 de ani de Independență, șeful legislativului a declarat că oamenii sînt cea mai mare bogăție a țării și de ceva vreme au devenit o valoare pentru stat. Însă, din păcate, anterior s-a încercat construcția unei țări democratice fără mare respect pentru oameni și din această cauză au fost multe eșecuri.

Andrian Candu a menționat că actuala guvernare schimbă paradigma de administrare a statului. Prin reformele pe care le implementează, instituțiile și statul ajung în serviciul cetățeanului și nu invers. Pentru el, oamenii definesc Independența, indiferent de etnie, limbă vorbită, confesiune sau statut. Toți oamenii, care trăiesc cu demnitate și cred, în pofida tuturor greutăților, în propria țară, înseamnă Republica Moldova.

„Acum 26 de ani, am trăit împreună un sentiment extraordinar de mîndrie și de libertate. Euforia și patriotismul s-au estompat în anii complicați de construire a statului. La această oră, prin politicile promovate, urmăm aspirațiile de acum două decenii de a trăi cu demnitate într-un stat de care putem fi mîndri. Ne-am amintit de ce am luptat pentru independență și vom explica tranșant acest lucru oricui va încerca să ne impună propriile reguli. Prea mult timp am acceptat umilință din partea propriilor guverne și din partea altor state. Ca cetățean, am simțit această umilință, dar nu vreau să o mai trăiesc nici eu, nici părinții mei, nici copiii mei și nici concetățenii mei. Ca demnitar, am făcut și voi face în continuare tot ce este necesar și conform normelor legale pentru ca niciun om în această țară să nu mai trăiască sentimentul că nu ar conta, el, familia sau țara lui”, susține șeful legislativului.

Întrebat dacă Republica Moldova a ajuns acolo unde a pornit și dacă nu, din ce cauză, președintele Parlamentului a spus că daca am fi conștientizat cu toții acest lucru acum 26 de ani, dacă am fi pus întrebarea și am fi găsit răspunsul atunci, probabil că eram într-o altă situație. „Așa însă prea mulți ani am fost duși conjunctural de val. Abia în 2014 cînd a fost semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană am răspuns la întrebarea unde ne-am pornit. Acum urmează să lucrăm mult, toată țara cot la cot, pentru a ajunge în Uniunea Europeană”, spune președintele legislativului.

Andrian Candu consideră că și peste 10 ani Moldova va sărbători Ziua Independenței amintindu-și de valorile și personalitățile care au ajutat-o să reziste pînă la obținerea suveranității. „Eu cred că, an de an, vom fi mai prosperi și mai mîndri de țara noastră. Vom învăța să ne respectăm mai mult și îi vom deprinde pe alții să o facă. Aleșii poporului, dacă nu sînt în stare să asigure prosperitate și siguranță pentru oameni, sînt schimbați. Aceasta s-a întîmplat de fiecare dată de la independență pînă acum și sigur așa va fi în continuare”, a mai spus președintele Parlamentului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?