X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Locul Moldovei în clasamentul „Indicele global al păcii”

15 aug. 2017,, 15:20   Societate
1697 0

Republica Moldova este situată pe locul 62 din 163 ţări în clasamentul Global Peace Index, publicat luni de Institutul pentru Economie și Pace (Institute for Economics and Peace).

Astfel Moldova şi-a îmbunătăţit rezultatul cu trei poziţii, situîndu-se anul trecut pe locul 65.

Indicele rezultă din 23 de indicatori, care iau în considerare atît conflictele pe plan intern (indicatori, cum ar fi rata de crime comise, nivelul la infracţiuni în societate), cît şi extern (numărul de conflicte externe, rolul lor şi durata). Pentru fiecare indicatori o ţară poate obţine cel mult cinci puncte, dar cu cît mai puţine puncte obţine o ţară, cu atît aceasta este considerată mai paşnică. Deci Moldova a obţinut doar 1,3 puncte în militarism, 1,8 puncte în conflicte armate interne şi externe şi 2,4 puncte la siguranţa publică. Indicele total constituie 1938.

Cea mai pacifistă este considerată este Islanda, care conduce clasamentul "Indicele global al păcii" din anul 2008. Aceasta este urmată de Noua Zeelandă, Portugalia, Austria, Danemarca, Republica Cehă, Slovenia, Canada şi Elveţia. La sfîrşitul clasamentului s-au poziţionat Irakul, Afganistanul şi Siria.

România s-a clasat pe locul 25. Ucraina ocupă locul 154, iar Federaţia Rusă şi-a menţinut poziţia din anul precedent, ocupînd locul 151.

Autorii studiului au menţionat că pe parcursul anului 2016 nivelul de siguranţă în lume a sporit. Cu toate acestea, în ultimii zece ani acesta s-a micşorat semnificativ. Potrivit estimărilor lor, costul violenţelor în lume a ajuns la $14,3 trilioane sau 12,6% din PIB-ul global.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?