Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Federaţia Sindicală a Educaţiei a amintit despre majorarea salariilor

15 aug. 2017,, 16:01   Societate
1654 0

Problema protecţiei sociale a lucrătorilor din domeniul educaţiei a constituit subiect de discuţie în cadrul întrevederii preşedintelui Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova, Dumitru Ivanov, cu noul ministru al Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc.



Discuţiile s-au axat preponderent pe subiecte ce vizează dezvoltarea educaţiei în Moldova, problemele şi tendinţele actuale ale domeniului, dar şi perspectivele de îmbunătăţire a cadrului normativ şi a standardelor naţionale în educaţie.

Un subiect aparte al discuţiilor l-a constituit salarizarea în domeniul învăţămîntului, modalităţile şi criteriile de stabilire a salariului cadrelor didactice, precum şi posibilităţile de remediere a acestora.

Dumitru Ivanov a amintit că sindicatele au susţinut cerinţele cadrelor didactice, cu privire la majorarea salariilor cu 50%, care au organizat la începutul anului cîteva proteste. Cu toate acestea, Guvernul a îndeplinit cerinţele doar parţial şi a rugat să i se ofere o pauză pînă în luna iulie pentru a găsi soluţii eficiente pentru a majora salariile profesorilor şi personalului tehnic al instituţiilor de învăţămînt.

"În cazul în care autorităţile nu vor întreprinde nimic la capitolul majorării salariilor, profesorii vor începe anul şcolar cu grevă", a spus liderul sindicatelor la sfîrşitul lunii aprilie în cadrul unor negocieri cu Guvernul.

În luna iulie Guvernul a hotărît că de la 1 septembrie va majora salariile cadrelor didactice din şcoli şi şcolile profesionale cu 11,3%. Pentru acest scop, din buget vor fi alocaţi suplimentar 94 mil. lei.

În primul trimestru al anului salariul mediu în sectorul educaţiei a constituit 4085,6 lei ($ 215) faţă de 5218,9 lei ($ 274,6) în medie pe economie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?