X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Președinția condamnă vehement închiderea școlilor

15 aug. 2017,, 14:40   Societate
5665 0

Problema închiderii și reorganizării școlilor din țară va fi examinată de un grup de lucru creat la inițiativa șefului statului, informează NOI.md.

Din grup vor face parte reprezentanții Președinției, ai Ministerului Educației și ai administrației publice locale, care vor încerca să găsească o modalitate de a stopa procesul de optimizare a școlilor. Consilierul prezidențial în domeniul educației, Corneliu Popovici, a anunțat că au fost înaintate și propuneri de modificare a cadrului normativ în acest sens.

„Sîntem îngrijorați de situația existentă. Am propus efectuarea unor modificări la o hotărîre a Guvernului din anul 2014 privind finanțarea în bază de cost standard per elev a instituțiilor de învățămînt primar. De asemenea, vom crea un grup de lucru pentru a elabora un program de depășire a acestor procese nefaste”, a relatat Popovici pentru NTV Moldova.

Consilierul președintelui a semnalat o altă problemă importantă ce ține de gestionarea patrimoniului instituțiilor de învățămînt aflate în proces de lichidare.

„Ce se va întîmpla cu patrimoniul acestor instituții? Multe școli vor fi închise, care va fi soarta lor pentru anumită perioadă de timp? Experiența ne demonstrează că într-un an, doi aceste clădiri degradează”, a adăugat el.


Menționăm că Ministerul Educației planifică să închidă 20 de școli pînă la începerea noului an de studii. Procesul de optimizare a școlilor a început în 2007, iar de atunci peste 200 de instituții au fost închise. Autoritățile au argumentat că nu-și pot permite să întrețină instituțiile de învățămînt frecventate de un număr mic de elevi, din cauza cheltuielilor mari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?