X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Dodon nu va admite un regim de vize cu Rusia

15 aug. 2017,, 11:39   Politică
3482 7

Deputații moldoveni examinează posibilitatea introducerii vizelor pentru cetățenii Rusiei.

Acest fapt a fost confirmat pentru publicația rusă „Izvestia” de surse din cadrul parlamentului țării, care au precizat că, deocamdată, nu există un plan definitiv privind stabilirea restricțiilor pentru ruși. Președintele Moldovei, Igor Dodon, a declarat pentru „Izvestia” că asemenea inițiative sînt niște provocări, adăugînd că introducerea vizelor pentru ruși va fi un pas irațional și periculos, de aceea, el nu va admite acest lucru.

Surse din cadrul parlamentului Moldovei au comunicat pentru „Izvestia” că examinarea de către deputați a introducerii regimului de vize pentru cetățenii ruși constituie continuarea unui șir de acțiuni diplomatice din partea guvernului țării împotriva Moscovei. Este vorba în special despre recentul scandal privind interdicția de intrare în Moldova a vicepremierului Rusiei Dmitri Rogozin și a repatrierii de la Chișinău a jurnaliștilor și actorilor ruși. Igor Dodon a declarat pentru „Izvestia” că discuțiile privind introducerea vizelor pentru ruși este o speculație împotriva dialogului moldo-rus. Și el nu va admite acest lucru.

— Nu văd niciun temei pentru introducerea vizelor. Nu văd de ce Moldova și relațiile bilaterale ar avea nevoie de asta, mai ales cînd în Federația Rusă se află peste 560 de mii de cetățeni de-ai noștri. Eu cred că în realitate ei sînt peste 700 de mii. E clar că atunci cînd cineva încearcă să promoveze asemenea idei, nu se gîndește că acestea vor afecta în primul rînd cetățenii noștri. Eu cred că acesta sînt niște provocări, a declarat liderul moldovean pentru „Izvestia”.

În opinia politologului, directorului Centrului de Studii Politice și Conflictologie de la Kiev, Mihail Pogrebinski, vizele pentru cetățenii Rusiei ar putea constitui o nouă acțiune majoră a Guvernului Moldovei împotriva Moscovei.


— Avînd în vedere comportamentul Guvernului Moldovei – istoria cu interzicerea survolării avionului, tentativele de a restricționa trecerea frontierelor Ucrainei, Transnistriei Moldovei – creează probleme acolo unde anterior acestea nu existau, actuala putere caută metode pentru a-și demonstra atitudinea antirusească. De ce să nu meargă la un asemenea pas? Cu atît mai mult că un număr mare de moldoveni au pașapoarte românești: oamenii trebuie să plece „unde trebuie”, dar nu în Rusia. O asemenea variantă este destul de posibilă, a declarat Mihail Pogrebinski pentru „Izvestia”.

Nici experții din Rusia nu exclud faptul că Chișinăul ar putea adopta asemenea măsuri pentru acutizarea relațiilor cu Moscova. Vicepreședintele comisiei Dumei de Stat pentru relațiile cu CSI Victor Vodolațki consideră că „scenariul vizelor” este unul real și că autoritățile moldovene sînt „împinse de către protejații lor din Occident”. Potrivit lui, conflictul vizelor ar putea fi evitat dacă „Igor Dodon va prelua frîiele puterii pînă la Anul Nou”.

— Conducerea Moldovei este limitată în acțiuni doar de un singur lucru – riscul unui nou maidan, dar de altă culoare. Președintele Dodon a venit la putere pe valul protestelor, iar actualul guvern nu dorește ca poporul să ridice stindardul independenței Moldovei de dictatura oligarhilor occidentali. Majoritatea locuitorilor acestei țări lucrează în Rusia, unde cîștigă bani, cu care își hrănesc familiile. Cei care lucrează în România și Europa sînt mult mai puțini. Dacă Dodon vrea să ia puterea în mîinile lui, atunci procesul vizelor poate fi lansat, a menționat politicianul rus pentru „Izvestia”.

În opinia lui, Moscova imediat, „dar nu ca și în cazul diplomaților americani, va răspunde la măsurile dure împotriva cetățenilor Rusiei”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?