X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Iranul amenință SUA

15 aug. 2017,, 23:30   Externe
2734 0

Iranul ar putea renunța rapid la acordul nuclear cu marile puteri dacă Statele Unite continuă politicile de "sancțiuni și coerciție", a declarat marți președintele iranian Hassan Rohani.

Încheiat în iulie 2015, acordul nuclear prevede ca Iranul să-și limiteze programul nuclear în scopuri civile în schimbul ridicării progresive a sancțiunilor internaționale.

"Experiența ratată a sancțiunilor și coerciției a adus administrațiile (americane) precedente la masa negocierilor. Dar dacă vor să revină la aceste metode, cu siguranță, într-un interval de timp foarte scurt — și nu vorbim despre săptămîni sau luni, ci de zile sau ore — vom reveni la situația (anterioară acordului) într-o manieră mult mai fermă", a declarat Rohani în parlament, într-un discurs televizat.

Rohani a apreciat totodată că omologul său american Donald Trump a dovedit lunii întregi că "nu este un bun partener". "În ultimele luni, lumea a fost martora faptului că Statele Unite, dincolo de faptul că și-au încălcat constant promisiunile referitoare la acordul nuclear, au ignorat în mai multe rînduri acordurile internaționale și le-au dovedit aliaților lor că nu sînt un bun partener", a acuzat președintele iranian.

La jumătatea lunii iulie, administrația americană a impus noi sancțiuni juridice și financiare țintite împotriva persoanelor fizice și juridice iraniene avînd legătură cu programul nuclear, interzis printr-o rezoluție a ONU, și Gardienilor Revoluției.


Apoi, Congresul SUA a adoptat la finalul lunii iulie sancțiuni împotriva Iranului, acuzat că-și dezvoltă programul balistic, că încalcă drepturile omului și că susține grupări calificate drept teroriste de către Washington, cum este cazul Hezbollahului libanez.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?