X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Rusia reia finanțarea Transnistriei

14 aug. 2017,, 18:00   Politică
5681 8

Guvernul Federației Ruse va aloca Transnistriei 40 de milioane de dolari pentru necesitățile sociale ale populației. Pensionarii, care în prezent primesc cu întîrziere pensia, vor primi o indemnizație de pensie din Rusia.

Asistența financiară din Federația Rusă va fi, de asemenea, utilizată în optimizarea cheltuielilor bugetare. Declarația a fost făcută de așa-zisul lider al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselskii, pentru „Nezavisimaya Gazeta”.

În plus, conducerea de la Moscova va analiza noul program pentru construirea locuințelor sociale în regiune și a instituțiilor medicale. Potrivit lui Krasnoselski, anterior, pe banii alocați de Rusia, în Transnistria a fost restaurat sistemul de irigare, care a contribuit la creșterea sectorului agricol.

Pînă în 2006, Transnistria a existat pe banii proprii, nu a împrumutat și nu a solicitat asistență financiară de la nimeni. Dar totul s-a schimbat atunci cînd ex-președintele Republicii Moldovei Vladimir Voronin a început o blocadă a Transnistriei cu Ucraina. După anul 2006, agenții economici transnistreni au început să activeze din ce în ce mai greu - tranzitul mărfii pe teritoriul ucrainean nu era permis fără acceptul structurilor moldovenești. Ca urmare, regiunea transnistreană a început să aibă insuficiență financiară. Atunci în ajutor a venit Rusia.

Începînd cu anul 2008, Federația Rusă oferă asistență financiară pentru plata indemnizațiilor pentru pensionari. În prima jumătate a acestui an, a fost oferit un ajutor în valoare de 150 de ruble transnistrene (10 dolari). Avînd în vedere faptul că regiunea are mai mult de 140 de mii de pensionarii, regiunea transnistreană cheltuiește lunar aproximativ 1,5 milioane de dolari.


În cadrul asistenței financiare rusești, în regiunea separatistă are loc reforma sistemului fiscal. O reducere a sarcinii fiscale atrage după sine o reducere a prețului energiei electrice la apă. Aceasta face viața mai ușoară nu numai pentru populația locală, dar și la întreprinderi.

Președinte așa-zisului Guvern din regiunea transnistreană, Alexander Martînov, a declarat că asistența din Rusia este așteptată în viitorul apropiat.

Realitatea.md precizează că în 2015, Federația Rusă a sistat finanțarea regiunii transnistrene, din cauza sancțiunilor impuse Rusiei de către Occident.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?