X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Pensiile deputaților depășesc pensiile medii de multe ori

14 aug. 2017,, 17:00   Politică
7960 15

Trei deputați din partea Partidului Democrat (PD) beneficiază de pensii anuale care ating valoarea de 100 de mii de lei.

Printre deputații în Parlament de legislatura a XX-a nu există nici un parlamentar care s-a pensionat și primește lunar mai puțin de 36 de mii de lei. Datele respective au fost publicate de analistul economic, fostul angajat al Ministerului economiei Dumitru Barbalat, relatează NOI.md.

Cei mai mulți pensionari în actualul Parlament se numără în fracțiunea PD. Din partidul de guvernare fac parte10 legislatori care s-au pensionat. Președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, beneficiază anual de o pensie în valoare de 102,8 mii de lei. O pensie mai mare are doar Galina Balmoș, căreia i se transferă 104 de mii de lei. Deputatul Anatolie Gorilă beneficiază de o pensie militară în valoare de 100 de mii de lei. Dnei Valentina Stratan i se calculează o pensie în valoare de peste 92 de mii de lei. Mai sînt alte două doamne din fracțiunea PD care beneficiază de pensii. Este vorba despre Elena Burlacu și Lidia Lupu, ale cărora pensii constituie 75,3 de mii și, respectiv, 55 de mii de lei.

Președintele Comitetului Național Olimpic și Sportiv Nicolae Juravschi care la fel face parte din fracțiunea democraților beneficiază de una dintre cele mai „modeste” pensii care puțin nu ajunge pînă la 37 de mii de lei. Cel mai puțin primește deputatul Boris Golovin, al căruia pensie constituie 36,3 mii de lei, care este evident mai mică decît cea a fostului ministru al Sănătății Vladimir Hotineanu, care primește 67,9 mii de lei.


Dar fruntaș între deputați este președintele PCRM, fostul președinte Vladimir Voronin. Anual el beneficiază de o pensie în valoare de 139,9 de mii de lei. Membrului fracțiunii comuniștilor Maria Postoico i se alocă 118,9 mii de lei. Pensia lui Vasile Panciuc constituie 88,1 mii de lei, cea a lui Oleg Reidman – 63,5 mii de lei. În listă figurează și patru deputați din partea Partidului Socialiștilor. Președintele formațiunii politice Zinaida Greceanîi primește din buget 118,1 mii de lei. Lui Vladimir Țurcan i se alocă o pensie în valoare de 98,3 mii de lei, lui Eduard Smirnov – 44,4 mii de lei, lui Anatol Labuneț – 42 de mii lei.

Cei mai puțini pensionari sunt în PLDM și Partidul Liberal. Deputații în Parlament din partea PLDM Iurie Țap și Maria Ciobanu beneficiază de pensii în valoare de 98,4 mii și, respectiv, 59,2 mii de lei. Singurul pensionar printre liberali este președintele acestora Mihai Ghimpu. Pensia lui este cu cîteva zeci de lei mai mică decît 68 de mii de lei.

Datele citate diferă semnificativ de pensia medie care este de zeci de ori mai mică decît pensia pentru limita de vîrstă de care beneficiază deputații în Parlament. Astfel, potrivit datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, în 2016 pensia medie a constituit 1275 de lei, sau 15300 de lei în 2016.. Acest indicator a crescut doar cu 110 de lei, comparativ cu anul 2015.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?