X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Proteste la guvernul român față de un proiect de lege a vaccinării

14 aug. 2017,, 14:42   Externe
2296 0

Peste 150 de persoane, printre care și copii, s-au adunat duminică după-amiază, în Piața Victoriei, pentru a protesta față de introducerea vaccinării obligatorii prin noul proiect de lege în domeniu.

Majoritatea protestatarilor au fost părinți însoțiți de copii și au afișat icoane și pancarte cu mesaje precum "Copiii noștri nu sînt cobaii voștri", "Ați alungat 5 milioane de români din țară, să vă credem că ne vreți binele?", "Unde există risc trebuie să existe alegere personală", "Nu otrăviți prin vaccinare", "Pharmagedon", "Mici și mari, veți fi injectați cu de toate".

În timp ce adulții s-au adunat în dreptul clădirii Guvernului, pe trotuarul Muzeului Antipa, unde au fost transmise mesaje la megafon, copiii s-au jucat în partea opusă, lîngă statuia în formă de girafă din fața instituției muzeale. Unul dintre copii a fost îmbrăcat cu un tricou pe care a fost scris "#rezist fără vaccin".

La un moment dat, în mijlocul grupului de adulți protestatari a fost adus un copil de un an și jumătate, despre care s-a spus că este nevaccinat. Mesajul a fost primit cu aplauze de către cei prezenți.

Protestatarii au afirmat că vor semna o scrisoare deschisă împotriva Legii Vaccinării, pe care o vor depune la guvern și au spus că problema este obligarea populației de a se imuniza. Legea a fost declarată de aceștia "ilegală. abuzivă și neconstituțională" și au spus că speră că nu li se vor lua copiii pe care aleg să nu îi vaccineze. Alianța Părinților a făcut un apel la mai multă informare pe tema vaccinurilor, către Ministerul Sănătății


"Este dreptul nostru să alegem dacă ne vaccinăm", a declarat Ioana, de 40 de ani, care a venit la protest cu nepoțica sa. Ea a spus că una dintre marile probleme ale obligativității vaccinării este lipsa de informații din partea autorităților. "Nu se explică de ce s-a ajuns la această decizie, nu avem informațiile necesare. Legea vaccinării s-a schimbat de multe ori între timp, nici nu reușești să ții pasul cu toate amendamentele aduse", a subliniat ea.

Cristian Runceanu, de 40 de ani, consideră că odată cu punerea în aplicare a Legii Vaccinării, "vor dispărea drepturi fundamentale ale cetățeanului român, fapt ce îl va transforma într-un sclav". "Atunci cînd statul decide ce vaccinuri dorește (...) nu vom mai avea drept de a alege. În principiu, Dumnezeu ne-a lăsat dreptul de a alege. Este un drept fundamental care face diferența dintre un om cu conștiință și un om fără conștiință", a adăugat el, considerînd că, astfel, statul se transformă în "stăpînul" cetățenilor. El a explicat cum copilul lui, în vîrstă de 2 ani și jumătate, a făcut un singur vaccin, cel din spital. "A avut ulterior episoade de convulsii și am decis să nu mai facem vaccinuri", a spus el.

Părinții care vor refuza să participe la acțiunile de informare privind vaccinarea vor fi amendați, sancțiunile putînd ajunge și la zece mii de lei, potrivit proiectului noii lege a vaccinări, dezbătut la nivelul Guvernului, a declarat în urmă cu două săptămîni, ministrul Sănătății, Florian Bodog.

Proiectul Legii vaccinării prevede că, în cazul vaccinărilor obligatorii, consimțămîntul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, iar excepție fac doar situațiile în care părinții sau persoana responsabilă refuză în scris la medicul de familie vaccinarea copilului minor.

Pentru vaccinările obligatorii, furnizorul de servicii medicale de vaccinare care are în evidența sa copilul minor are obligația de a informa în timp util persoana responsabilă asupra Calendarului Național de Vaccinare, se arată în varianta de proiect obținută de AGERPRES.

Potrivit legii, părintele sau persoana responsabilă, în cazul copilului minor, este scutit de obligația prezentării acestuia la vaccinare, dacă acesta are o contraindicație definitivă la un anumit vaccin sau la toate vaccinurile, în situația în care prezintă medicului care are în evidența sa minorul o certificare a situației invocate.

La data înscrierii copiilor sau a adulților într-o unitate de învățămînt sau într-o altă colectivitate, aceasta are obligația de a solicita prezentarea unei adeverințe, emisă de către medicul de familie care are în evidența sa persoana respectivă, care să ateste sau să infirme efectuarea vaccinărilor obligatorii, mai prevede proiectul de lege.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?