X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Economia Transnistriei se ”revigorează”?

14 aug. 2017,, 16:20   Economie
3724 2

În economia Transnistriei există o tendință de „revigorare”, consideră cercetătorul principal al Institutului de Economie al Academiei Ruse de Științe, Andrei Deveatkov.

În studiul său „Comerțul exterior al Transnistriei. Rezultatele primului semestru al anului 2017“ expertul a menționat că „creșterea economică se observă în sectoare cum ar fi metalurgia, producția de materii prime alimentare și electrice, fapt ce a permis să fie compensată reducerea exportului de energie electrică“.

Potrivit lui, reducerea ponderii Centralei de la Cuciurgan pe piața energetică moldovenească „este reală, dar trebuie ținut cont de un fapt simplu – ea asigură Moldova cu energie electrică stabilă și ieftină (chiar și în comparație cu prețurile din Ucraina)”.

„Și Kievul este puțin probabil să-și poată permite să mai și subvenționeze exportul de energie electrică în Moldova, din cauza creșterii prețurilor de achiziție a cărbunelui pentru Ucraina“, a specificat el.

Expertul a menționat, de asemenea, că „politica economică a autorităților transnistrene a devenit mai liberală“.


„Acest lucru se datorează în primul rînd creșterii cu aproape o treime a cursului oficial al rublei transnistrene – pînă la 15 ruble pentru un dolar.

De asemenea, în viitorul apropiat Guvernul va aproba o nouă politică fiscală pentru 2018, ceea ce implică reducerea sarcinii fiscale pentru întreprinderile locale“, a spus Deveatkov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?