Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Încălzire globală: Anul 2016, un an negru pentru clima (RAPORT)

11 aug. 2017,, 12:32   Ştiinţă şi IT
5166 0

Creșterea temperaturilor, a nivelului oceanului global și a volumului emisiilor de gaze cu efect de seră au atins niveluri fără precedent în cursul anului 2016, încă un an negru pentru climă, conform unui studiu internațional de referință dat publicității joi, transmite AFP.

Ultimul raport anual asupra "Stării climei" menționează reculul record al ghețurilor polare, inundații sau, dimpotrivă, episoade de secetă extremă și multiple valuri de căldură, zugrăvind în culori sumbre evoluția climaterică a planetei după doi ani consecutivi în care temperatura globală a stabilit noi recorduri în istoria măsurătorilor meteorologice ce începe cu anul 1880.

"Recordurile de căldură din cursul anului trecut sînt rezultatele influenței combinate ale tendințelor de încălzire climaterică pe termen lung și ale unui puternic fenomen El Nino (curentul cald ecuatorial al Pacificului) manifestat la începutul anului", explică raportul publicat joi de Agenția americană pentru Oceane și Atmosferă (NOAA) și de Societatea Meteorologică Americană (AMS).

Acest raport, un document de 300 de pagini la care au contribuit 500 de oameni de știință din peste 60 de țări, demonstrează că încălzirea globală se intensifică.

Chiar dacă vor fi cuprinse abia în raportul de anul viitor, primele șase luni ale anului în curs sînt, de asemenea, printre cele mai calde luni înregistrate din 1880 și pînă în prezent, conform NOAA.


Publicarea acestui raport vine la o săptămînă după oficializarea deciziei SUA de a se retrage din Acordul de la Paris privind limitarea încălzirii globale, document semnat în 2015 de 195 de țări.

Conform noului raport, mai multe variabile cheie luate în discuție, precum media temperaturilor la suprafața globului, nivelul oceanelor și concentrația de gaze cu efect de seră din atmosferă au depășit recordurile stabilite în cursul anului precedent (2015).

Astfel, în 2016, concentrația de dioxid de carbon din atmosferă a depășit valoarea de 400 ppm (părți pe milion) — ajungînd la 402,9 — pentru prima oară de la începutul monitorizărilor. De altfel, menționează AFP, este cel mai ridicat nivel de CO2 din atmosferă din ultimii 800.000 ani, dacă ținem cont de datele obținute din analiza diferitelor straturi din ghețari.

În Arctica, cea mai sensibilă zonă a globului în fața încălzirii globale, temperatura medie din cursul anului 2016 a depășit cu 2 grade media înregistrată în perioada 1981-2010, doborînd toate recordurile. În plus, la sfîrșitul iernii, în luna martie, întinderea maximă a ghețurilor arctice era cea mai mică înregistrată în ultimii 37 de ani de măsurători din satelit.

În aceste condiții, topirea ghețarilor și calotelor polare au dus la creșterea nivelului oceanului planetar cu 82 de milimetri față de nivelul înregistrat în 1993.

În cursul anului 2016, în regiunile ecuatoriale s-au produs nu mai puțin de 93 de furtuni tropicale, în condițiile în care media înregistrată între 1981 și 2010 este de 82 furtuni. Totuși, în 2016 s-au înregistrat mai puține astfel de evenimente meteorologice violente decît în 2015 (101 furtuni tropicale)

"Încălzirea globală este una dintre problemele cele mai presante cu care se confruntă omenirea și chiar viața pe Terra", scriu autorii acestui raport.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?