X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

În galaxia noastră sînt 100 de milioane de găuri negre

14 aug. 2017,, 00:00   Ştiinţă şi IT
3033 0

O nouă ”inventariere” a demonstrat că în Calea Lactee aceste obiecte exotice sînt neobișnuit de multe.

Astrofizicienii din SUA au calculat care trebuie să fie numărul găurilor negre mici cu greutatea de la cîteva mase solare pînă la cîteva sute de mase ale Soarelui în Calea Lactee. Potrivit calculelor lor, a rezultat că în galaxia noastră ele sînt în număr de aproximativ o sută de milioane.

Cercetătorii au luat distribuirea stelelor vizibile după mase, cunoscută din observațiile astronomice. Calculînd care parte dintre ele este mai masivă decît Soarele astfel încît la sfîrşitul evoluţiei lor să se prăbuşească într-o gaură neagră, autorii lucrării au descoperit că, deşi un atare eveniment este suficient de rar, din cauza stelelor numeroase, se întîlneşte mai frecvent decît presupuneau ei iniţial.

Astronomii menţionează, de asemenea, că pentru galaxia noastră cea mai tipică masă a găurii negre a maselor stelare este relativ mică, de regulă, nu mai mult de 30 de mase ale Soarelui. Fără a pierde masa pentru vîntul stelar, soarele masiv din galaxiile pitice păstrează mai mult din substanţa lor pînă la sfîrşitul ciclului vital, formînd în definitiv găuri negre mai masive.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?