Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

105 mil. euro pentru susţinerea cercetărilor în domeniul energiei regenerabile

8 aug. 2017,, 15:51   Economie
1956 0

Cercetătorii din Republica Moldova pot obţine susţinere din partea Uniunii Europene în domeniul energiei regenerabile.


Potrivit agenţiei INFOTAG, proiectele care demonstrează tehnologii inovatoare pentru utilizarea surselor regenerabile de energie în cadrul programului de lucru "Energie sigură, regenerabilă şi eficientă" a programului UE "Orizont 2020" vor fi acceptate pînă la 7 septembrie.

Este prevăzută finanţarea în mărime de 105 mil. euro nouă linii de apel pentru proiecte de cercetare şi inovare în domeniul energiei regenerabile. Printre acestea - reducerea costului energiei fotovoltaice, deciziile privind utilizarea căldurii solare în procesele industriale, sistemelor geotermale mai eficiente şi convenabile pentru reconstrucţia clădirilor, cele mai perspective metode de producţie a biocombustibilului.

Sînt invitaţi să participe toate persoanele juridice din ţările eligibile pentru finanţare în cadrul programului "Orizont 2020". Moldova este o ţară un asociată la program, ceea ce îi permite să participe la program în aceleaşi condiţii ca şi statele membre ale UE.

INFOTAG precizează: "Orizont 2020" este cel mai mare program în domeniul cercetării şi inovării al UE . O finanţare de aproape 80 mlrd. euro este disponibilă pentru o perioadă de peste şapte ani (2014-2020) - adiţional investiţiilor publice private şi naţionale care vor atrage aceşti bani. "Orizont 2020" va contribui la realizarea unei creşteri economice inteligente, durabile şi favorabile incluziunii. Scopul este de a asigura Europa cu producţie ştiinţifică de clasă mondială şi tehnologie, de a elimina barierele în calea inovării şi de a facilita activitatea comună a sectoarelor public şi privat în furnizarea de soluţii la provocările cu care se confruntă societatea noastră.

Moldova a devenit prima ţară din zona Politicii europene de vecinătate, care a devenit membru al celui de-al 7-lea program-cadru pentru cercetare şi dezvoltare, care a precedat programul "Orizont 2020". În general, participarea Republicii Moldova la al 7-lea program-cadru a condus la o contribuţie totală a UE de 3,75 mil. de euro, în timp ce contribuţia ţării la fondul asociaţiei în anii 2012-2013 a constituit 1,4 mil. de euro. Cota de participare a Republicii Moldova la al 7-lea program-cadru este proporţională cu mărimea şi potenţialul bazei de cercetare din ţară. Memorandumul de înţelegere între Comisia Europeană şi Academia de Ştiinţe a fost semnat la Bruxelles, pe 1 iulie. Procesul de ratificare a fost finalizat pe 08 august 2014.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?