X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cum comentează Sturza decizia Chișinăului în privința lui Rogozin

3 aug. 2017,, 10:10   Politică
20257 27

Fostul premier al Republicii Moldova Ion Sturza este de părere că paradigma relațiilor moldo-ruse se va schimba simțitor în urma deciziei de a-l declara persona non grata pe Dmitri Rogozin, notează NOI.md.

Fostul demnitar și-a exprimat speranța că această decizie este una calculată și asumată de autorități, și nu doar un răspuns emoțional la niște declarații ale lui Rogozin față de unii lideri politici de la Chișinău.

„De la bun început, Guvernul Republicii Moldova trebuia să fie foarte clar în intențiile sale privind vizita inopinată a lui Rogozin și manifestațiile din Transnistria, care erau o sfidare la adresa moldovenilor și la memoria lor istorică. Ambiguitatea și chiar lașitatea autorităților de la Chișinău – ba vină, ba nu vină, expunerea României ca instrument de stopare a lui Rogozin în vizita lui la Chișinău a fost interpretată cu multe rezerve atît în România, cît și în exterior”, a comentat Sturza, intervievat de Europa Liberă.

Potrivit lui, după ultimele evenimente guvernarea trebuie să se aștepte acum la „măsuri destul de dureroase”. „De la faza de război rece între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse se va trece la măsuri, cred eu, destul de dureroase, punctuale (nu cred că față de statul Republica Moldova) față de anumite persoane”.

Ion Sturza se arată covins că a venit timpul ca primele persoane în stat – Igor Dodon, Andrian Candu, Pavel Filip, precum și liderul PDM, Vlad Plahotniuc - să se așeze la masa de discuții, pentru a elabora o strategie de depășire a acestei crize.


„Vă spun cu toată certitudinea și seriozitatea: este un element de criză majoră în politica externă cum nu a existat din ’92 încoace în Republica Moldova. Nu cred că lucrurile vor trece așa… doar la nivelul bancurilor lui Rogozin”, a punctat Sturza.

Totodată, el a exclus versiunea înaintată de unii politicieni precum că sporirea tensiunilor dintre Moldova și Rusia este un scenariu dictat guvernării de SUA.

„N-au nicio treabă Statele Unite, România sau Uniunea Europeană. Vă spun cu toată responsabilitatea, de nenumărate ori - și la nivel diplomatic și politic - am auzit un singur sfat pentru Republica Moldova în relațiile cu Federația Rusă: «Fiți cumpătați, fiți realiști, încercați să găsiți punctele de colaborare; nu încercați să tensionați gratis relațiile cu Federația Rusă». Poate să v-o confirme foștii președinți, același Voronin, poate să v-o confirme actualii diplomați. Credeți-mă că și acum este un element de mare îngrijorare în capitalele respective, cum evoluează relațiile noastre. Pînă la urmă, poate să se întîmple că un nesăbuit ca Rogozin să facă prima împușcătură. Și atunci, cum spun rușii, «malo ne pokajetsea»”, a subliniat Ion Sturza.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?