X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Creştinii ortodocşi îl sărbătoresc astăzi pe Sfîntul Proroc Ilie

2 aug. 2017,, 08:43   Societate
2862 0

Creştinii ortodocşi care respectă calendarul bisericesc vechi îl sărbătoresc astăzi, 2 august, pe Sfîntul Proroc Ilie.

Sfîntul Ilie este cunoscut ca un mare făcător de minuni, aducător de ploi în vreme de secetă, ajutor în sfințirea caselor și ocrotitor al recoltelor. În această zi oamenii obişnuiesc să meargă la biserică, unde sfinţesc prima roadă din an, transmite IPN.

Parohului Bisericii „Sfîntul Dumitru”, Pavel Borşevschi, a declarat pentru IPN că în această zi sînt binevenite faptele de milostenie. Toate bunătățile care le aduc creștinii la biserică trebuie să fie împărțite neapărat nevoiașilor. „Să ne învățăm să vedem în aproapele nostru pe cel mai „mic” din biserică, dar cel mai important pentru tine, cel pe care cu părere de rău îl treci cu vederea, dar care are nevoie de tine”, spune Pavel Borșevschi.

În Moldova, dar și Grecia, creștinii se adresează Prorocului Ilie ca mijlocitor către Dumnezeu atunci cînd nu plouă. Creștinii ies cu steaguri și cruci pe dealuri și se roagă pînă seara Prorocului Iliei și Dumnezeului de ploaie.

Unul dintre obiceiurile populare în această zi este de a mînca miere cu castraveți. Parohul spune că mierea ajunge în această perioadă la cea mai favorabilă stare a ei, dulce și plină de mireasmă. La fel și castraveții.

Parohului Bisericii „Sfîntul Dumitru” spune că dacă creștinii ar merge la biserică în această zi, atunci ei ar face tot ce-ar trebui să facă în această zi. „La biserică este întîlnirea cu Sfîntul Ilie, la biserică este întîlnirea cu Hristos, aici se deschid cerurile și de aici luăm toate cele mai bune care mai apoi le ducem pe la casele noastre”, spune el.

Sfîntul Prooroc Ilie completează lista celor şaisprezece profeţi ai Vechiului Testament. Sfîntul Ilie a trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mîntuitorului, pe vremea regelui Ahab, în regatul Israel din Samaria. Este considerat în popor ca aducător de ploi, după ce prin rugăciune a salvat poporul din Israel de la moarte, cînd oamenii au fost pedepsiţi de Dumnezeu cu trei ani şi jumătate de secetă. Se mai spune că, după ziua Sfîntului Ilie, vor începe ploile mari de vară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?