X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

ISIS izgonit din Racca

1 aug. 2017,, 23:00   Externe
1678 0

Forțele antijihadiste au alungat gruparea Stat Islamic (SI) din încă un cartier al orașului Raqqa, principalul fief al acesteia în Siria, a comunicat marți Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), transmite AFP.

Potrivit directorului OSDO, Rami Abdel Rahmane, Forțele democratice siriene (FDS), alianța arabo-kurdă sprjinită de SUA, a 'capturat luni seară Nazlet Shehada', un mare cartier din sudul orașului Raqqa.

De asemenea, 'FDS încearcă să preia ultimul careu din cartierul adiacent Hisham ben Abdel Malek', a adăugat directorul OSDO, precizînd că 'luptele se concentrează la cîteva sute de metri de principalul cartier general al SI în oraș'.

FDS, sprijinite de loviturile ariene ale coaliției internaționale conduse de SUA, au pătruns în Raqqa pe data de 6 iunie, după o ofensivă de opt luni, și controlează în prezent peste 50% din oraș.

Nouri Mahmoud, purtător de cuvînt al Unităților de protecție ale poporului kurd (YPG), principala componentă a FDS, a confirmat înaintarea forțelor antijihadiste în partea de sud a orașului.


La rîndul său, Brett McGurk, emisarul american pe lîngă coaliția internațională, a salutat pe Twitter 'importantul avans la Raqqa din ultimele 24 de ore, cu importante teritorii capturate de FDS și sute de civili eliberați'. Forțele antijihadiste se află acum la porțile cartierului al-Thakana, din centrul orașului, și unul din cele mai populate, a indicat McGurk.

Forțele antijihadiste se confruntă cu o rezistență feroce după intrarea lor în oraș, de unde mii de civili s-au refugiat din cauza luptelor.

Potrivit lui Mahmoud, SI 'utilizează mine, mașini-capcană, drone, tuneluri și kamikaze pentru a-și menține prezența la Raqqa'.

ONU estimează că între 20.000 și 50.000 de civili se află încă în Raqq.

REACH, o rețea de ONG-uri umanitare care acționează în zona Raqqa, a avertizat luni că accesul la hrană în oraș a atins un 'punct critic', locuitorii putînd conta doar pe rezervele proprii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?