Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Poziția Președinției în cazul demiterii judecătoarei Manole

28 iul. 2017,, 14:50   Politică
3553 2

Nu a existat vreun temei legal pentru ca președintele Igor Dodon să nu semneze decretul de demitere a judecătoarei Curții de Apel Domnica Manole.

Precizarea a fost făcută de consilierul președintelui în domeniul juridic Maxim Lebedinschi, informează NOI.md.

„Avînd în vedere că Curtea Supremă de Justiție a respins solicitarea magistratei de a suspenda hotărîrea Consiliului Suprem al Magistraturii de eliberare din funcție, pînă la examinarea pricinii în fond, nu a existat temei legal pentru a nu semna decretul”, a explicat el.

Potrivit consilierului, președintele este în drept doar să respingă propunerile de numire în funcție a judecătorilor, nu și cele de eliberare din funcție. Anume o astfel de interpretare se conține în jurisprudența Curții Constituționale, spune Lebedinschi.

„De la numirea în funcție, președintele a acționat consecvent în asemenea proceduri și cu alți judecători”, a subliniat el.


Totodată, consilierul a mai menționat că, deși în adresarea sa către șeful statului Domnica Manole atenționează asupra nerespectării de către CSM a procedurii de eliberare din funcție, verificarea legalității hotărîrii de demitere ține de competența Curții Supreme de Justiție.

Menționăm că decretul președintelui privind eliberarea din funcție a judecătoarei Domnica Manole a fost publicat astăzi în Monitorul oficial.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?