X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

BNM menţine ratele de bază la principalele operaţiuni de politică monetară

27 iul. 2017,, 14:20   Economie
1575 0

Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a decis ieri să menţină ratele la principalele operaţiuni de politică monetară.

Rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt se menţine la nivelul de 8%, la creditele overnight la nivelul de 11% şi la depozitele overnight la nivelul de 5%. De asemenea, se menţine norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul de 14%, iar norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă se menţine la nivelul de 40%.

Decizia respectivă a fost luată în baza celor mai recente analize şi evaluări macroeconomice, a noilor asumări aferente rundei curente de prognoză, precum şi a necesităţii de a estima impactul acţiunii anterioare de politică monetară. În acelaşi timp, se conturează premise de temperare a activităţii economice, o diminuare a presiunilor inflaţioniste pe termen mediu şi se constată aprecierea reală a monedei naţionale

Decizia adoptată de Comitetul executiv al BNM urmăreşte crearea condiţiilor monetare reale capabile să readucă inflaţia în intervalul de variaţie de В±1,5 puncte procentuale de la ţinta inflaţiei de 5% pe termen mediu.

Conform prognozei actuale a BNM, a treia la număr de la începutul anului, rata anuală a inflaţiei pentru anii 2017 şi 2018 va înregistra 6,5% şi, respectiv, 4,4%. Iniţial, BNM prognozase pentru anul curent o rată a inflaţiei de 5,2%, iar la finele primului trimestru a majorat-o pînă la 6,8%, iar pentru 2018 – de la 4,9% la 5,1%.

BNM promite că va continua să gestioneze surplusul de lichiditate prin operaţiuni de sterilizare. Următoarea şedinţă a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc la 30 august.

BNM a menţinut rata de bază la nivelul de 9% din octombrie 2016, după ce a diminuat-o de două ori cu 0,5 p.p. – mai întîi de la 10% la 9,5%, apoi de la 9,5% la 9% anual.

Norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă este menţinută la nivelul actual de 14% de mai mult timp. În schimb, norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă a fost majorată de două ori, mai întîi de la 35% la 37%, apoi la 40%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?