X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Decretul semnat de Igor Dodon, declarat NECONSTITUȚIONAL (VIDEO)

27 iul. 2017,, 11:49   Politică
9968 24

Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul din 28 martie al președintelui Igor Dodon privind desfășurarea unui referendum consultativ republican, comunică NOI.md.

Curtea a admis astfel sesizarea liberalilor, constatînd că întrebările formulate de Igor Dodon depășesc competențele constituționale ale președintelui și nu pot fi supuse referendumului.

Instanța a examinat în mod separat cele patru întrebări ce urmau a fi adresate cetățenilor, stabilind dacă acestea țin sau nu de competența șefului statului. Astfel, la chestiunea privind abrogarea „legii miliardului”, Curtea relevă că dreptul constituțional nu-i conferă președintelui aceste competențe în materie de legiferare. Potrivit magistraților, abrogarea unei legi nu poate fi supusă unui referendum consultativ.

Cu privire la acordarea de drepturi suplimentare președintelui de dizolvare a Parlamentului, precum și reducerea numărului de deputați în Parlament, Curtea reține că președintele nu dispune de dreptul de a iniția modificarea Constituției. Potrivit CCM, dizolvarea Parlamentului este prevăzută ca un mecanism de contrabalanță, și nu unul care ar genera crize politice. „Extinderea competențelor șefului statului nu este compatibilă cu logica regimului parlamentar”, se arată în decizia Curții.

La întrebarea cu privire la studierea disciplinei „Istoria Moldovei” în școli, Curtea a stabilit că această problemă ține de competența mediului academic, și nu al celui politic. „Chestiunea urmează a fi abordată de către experți și savanți”, se menționează în decizia Curții.


Menționăm că la sfîrșitul lunii martie Igor Dodon a semnat un decret privind organizarea unui referendum consultativ la 24 septembrie. În cadrul plebiscitului cetățenii urmau să răspundă la patru întrebări: prima se referă la problema trecerii miliardului furat la datorie publică, cea de-a doua - la oferirea drepturilor constituționale suplimentare președintelui țării, astfel încît acesta să poată dizolva Parlamentul, a treia ține de reducerea numărului de deputați în Parlament de la 101 la 71, iar cea de-a patra ține de introducerea disciplinei „Istoria Moldovei” în curriculumul școlar. La toate aceste întrebări cetățenii trebuia să spună dacă sînt sau nu de acord.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?