Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Guvernul, într-o nouă etapă a reformei administraţiei publice centrale

27 iul. 2017,, 12:43   Politică
2068 0

Guvernul Republicii Moldova intră într-o nouă etapă, în contextul votării de Parlament a noii structuri a Executivului, a declarat miercuri, la şedinţa Cabinetului de miniştri, prim-ministrul Pavel Filip.

Premierul a enumerat noile ministere, al căror număr s-a redus de la 16 la nouă.

Ministerul Economiei va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor şi de la Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, precum şi domeniul construcţiei de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, cu modificarea denumirii în Ministerul Economiei şi Infrastructurii.

Ministerul Culturii va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Educaţiei, de la Ministerul Tineretului şi Sportului şi domeniul de cercetare de la Academia de Ştiinţe a Moldovei, cu modificarea denumirii în Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Sănătăţii, cu modificarea denumirii în Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare şi de la Ministerul Mediului, cu modificarea denumirii în Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

În acelaşi timp, Guvernul urmează în termen de trei luni să întreprindă măsurile necesare în vederea reorganizării structurii organelor centrale de specialitate ale administraţiei publice, să prezinte Parlamentului propuneri privind aducerea legislaţiei în vigoare în concordanţă cu noua structură a organelor centrale de specialitate ale administraţiei publice şi să asigure ajustarea cadrului său normativ.

Astfel, în urma transferurilor de competenţe, cele nouă ministere vor fi conduse de următorii miniştri:

1. Ministerul Economiei şi Infrastructurii – viceprim-ministru, ministru Octavian Calmîc;

2. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene – viceprim-ministru, ministru Andrei Galbur;

3. Ministerul Finanţelor – ministru Octavian Armaşu;

4. Ministerul Justiţiei – ministru Vladimir Cebotari;


5. Ministerul Afacerilor Interne – ministru Alexandru Jizdan;

6. Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării – ministrul Monica Babuc;

7. Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale – ministrul Stela Grigoraş;

8. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului – ministru Vasile Bîtca;

9. Ministerul Apărării – exercită funcţiile de ministru, viceministru Gheorghe Galbura.

Totodată, viceprim-ministrul Gheorghe Bălan, guvernatorul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, şi preşedintele Academiei de Ştiinţe din Moldova, Gheorghe Duca, vor exercita funcţiile de membru al Guvernului din oficiu.

De asemenea, Cabinetul de miniştri a aprobat structura-tip a Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea ministerelor. Conform structurii aprobate, conducerea ministerului este exercitată de ministru, un secretar general de stat şi secretari de stat. Numărul secretarilor de stat pentru fiecare minister va fi stabilit de Guvern, în funcţie de domeniile de activitate ale Guvernului, transmise în competenţa autorităţii.

Prim-ministrul a specificat că în cadrul fiecărui minister se va institui un colegiu al ministerului, compus din oameni cu funcţii de răspundere şi condus de ministru. Totodată, vor fi constituite comisiile pentru organizarea şi desfăşurarea concursurilor de ocupare a funcţiilor publice de conducere de nivel superior – secretar general şi secretar general adjunct al Guvernului, secretari generali ai ministerelor şi secretari de stat.

În context, Pavel Filip a solicitat comisiilor să lucreze în ritm accelerat, pentru ca structurile ministerelor să fie complete cît mai curînd.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?