X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Schimb de replici între Ghimpu și un consilier al președintelui

26 iul. 2017,, 13:27   Politică
2582 1

Liderul PL, Mihai Ghimpu, și consilierul președintelui în domeniul juridic, Maxim Lebedinschi, au avut astăzi un schimb de replici la Curtea Constituțională, comunică NOI.md.

Polemica s-a declanșat în timpul examinării sesizării liberalilor cu privire la legalitatea decretului președintelui de desfășurare a referendumului republican consultativ.

Consilierul președintelui a respins insinuările liberalilor precum că inițiativa șefului statului ar urmări alte scopuri decît cele anunțate. Maxim Lebedinschi a ținut să sublinieze că este dreptul președintelui să consulte opinia cetățenilor în probleme de importanță majoră și a explicat că acest plebiscit va fi unul consultativ.

„Acesta este un referendum consultativ, răspunsurile la niciuna dintre întrebările supuse referendumului nu poate produce efecte juridice, spre deosebire de un referendum constituțional. Avem exemplul anului 1999, cînd la fel a fost pusă o întrebare cu privire la materia constituțională, dar a fost pusă în scop consultativ. Noi trebuie să știm opinia cetățenilor, dar asta nu va impune un anumit comportament, cum au spus părțile adverse”, a explicat Lebedinschi.

Consilierul a atenționat că orice tentativă a Parlamentului de a bloca desfășurarea referendumului va fi calificată drept un abuz grav îndreptat împotriva statului democratic.


La rîndul său, Mihai Ghimpu a insistat pe faptul că acest plebiscit nu poate avea loc. „Întrebările adresate sînt doar politice. Politică fac partitele politice, Parlamentul. Președintele are atribuții prevăzute clar în Constituție. Doar Parlamentul numește referendumul”, a spus el.

Menționăm că Curtea Constituțională se va pronunța pe marginea sesizării depuse de PL joi, 27 iulie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?