X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Dodon se pronunţă pentru introducerea formei prezidenţiale de guvernămînt

26 iul. 2017,, 14:00   Politică
4029 6

Preşedintele Igor Dodon s-a pronunţat pentru introducerea formei prezidenţiale de guvernămînt în Moldova. El a făcut acest lucru marţi seara, în cadrul unei conferinţe on-line, unde a răspuns la întrebările utilizatorilor din reţeaua rusă de socializare Odnoklassniki.


Referindu-se la lupta cu oligarhii şi cu principalul oligarh, Vlad Plahotniuc, el a amintit că preşedintele Moldovei are prerogative limitate.

„Businessul trebuie să se ocupe de business, iar politicienii trebuie să se ocupe de politică. Oponenţii mei îmi cunosc intenţiile, se tem. Ei au limitat şi mai mult prerogativele preşedintelui. Dar noi luptăm şi vom lupta cu oligarhii", a subliniat Dodon.

El a amintit că "nici în Rusia oligarhii nu au fost învinşi din prima".

"În Rusia, unde funcţionează forma prezidenţială de guvernămînt, Vladimir Putin a reuşit să facă acest lucru nu din prima încercare. El a soluţionat această problemă abia în al treilea sau al patrulea an. La noi situaţia este alta, preşedintele are atribuţii limitate, dar mergem înainte", a spus preşedintele.

În context, el s-a pronunţat pentru trecerea la forma prezidenţială de guvernămînt.

"Pledez pentru trecerea la forma prezidenţială de guvernămînt. Aşa ar fi corect. Preşedintele este ales de popor, el trebuie să răspundă pentru toate. Iar dacă nu se descurcă, să fie dat jos", a declarat Dodon.

El a spus că va insista pe modificarea legislaţiei şi extinderea atribuţiilor preşedintelui, inclusiv în ceea ce ţine de dizolvarea Parlamentului de către şeful statului. Dodon a amintit că a iniţiat un referendum consultativ unde este inclusă şi această întrebare.

"Săptămîna aceasta va fi luată decizia dacă referendumul va avea loc sau nu. Dacă va avea loc, sînt sigur că poporul mă va susţine. Dacă nu, înseamnă că se teme de preşedinte, al cărui rating în ultimele luni a crescut de zece ori", a subliniat Dodon.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?