Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Primăria Chișinăului a inventat modul de luptă cu animalele

26 iul. 2017,, 09:49   Capitala
27550 11

Marina Prodius

„Despre măreția țării și starea morală a poporului ei se poate judeca după atitudinea lui față de animale.” (Mahatma Gandi).

Primăria Chișinăului a elaborat un proiect de regulament și măsuri ce țin de animalele de casă și cele fără adăpost. Astfel, într-un apartament pot locui cel mult doi cîini și două pisici. Totodată, stăpînii cîinilor vor fi obligați să facă curățenie în urma patrupezilor lor. Apărătorii animalelor sînt împotriva proiectului și consideră că el va conduce la creșterea numărului animalelor fără adăpost. Organizațiile pentru apărarea drepturilor animalelor sînt convinse că animalele fără adăpost sînt ucise cu cruzime, în pofida faptului că ele sînt sterilizate, iar banii alocați de administrația locală ajung în buzunarele funcționarilor.

Noul proiect de regulament

Noul proiect al regulamentului, publicat pe site-ul Primăriei Chișinăului prevede crearea unui nou serviciu public de management al populaţiei canine, animalelor de companie şi activităţii de ecarisaj. Pînă acum, de aceasta se ocupa Regia „Autosalubritate”. Noul serviciu se va ocupa practic cu același lucru ca și cel vechi – neutralizarea cadavrelor de animale, capturarea animalelor fără adăpost, eutanasia cîinilor bolnavi incurabili cu acordul veterinarului.

Măsurile de protecție a cîinilor fără adăpost și pentru prevenirea apariției sau majorării numărului de animale fără adăpost vor fi coordonate și verificate de către reprezentanții Primăriei Chișinău prin intermediul serviciilor specializate, în strînsă colaborare cu Serviciul Sanitar Veterinar de Stat, precum și cu organizațiile chinologice și zoologice. Serviciul va fi finanțat din bugetul municipal.


Se preconizează că animalele fără adăpost vor fi capturate la cererea localnicilor. Iar serviciul trebuie să reacționeze imediat și să intervină. În primul rînd, vor fi capturați cîinii agresivi, femelele gestante, femelele în perioada de reproducere, animalele bolnave și rănite. Potrivit regulamentului, la capturarea cîinilor se vor folosi echipamente de lucru și dispozitive – capcane, crose speciale, seringi cu substanțe imobilizante. Animalele capturate vor fi plasate la azilul „Acropola pentru animale”. Pozele cu toate particularitățile animalului vor fi plasate pe site, timp de 72 de ore, în cazul în care acesta este căutat de stăpîn. În caz contrar, căinii vor fi sterilizați peste o săptămînă. Dacă animalele care au stăpîn vor fi capturate de mai mult de două ori, proprietarii lor vor trebui să achite o amendă (în proiect nu este indicată suma).

De asemenea, proiectul prevede crearea registrului animalelor de companie, în care vor fi incluse datele despre proprietari (numele prenumele), adresa, datele personale, specia, rasa, vîrsta, sexul, înscrierea într-o asociaţie, nr. identificare microcip/crotaliu. Datele vor fi accesibile pentru clinicile veterinare și organizațiile pentru protecția animalelor. Cheltuielile pentru vaccinarea împotriva rabiei, pentru sterilizare, identificare a animalelor fără stăpîn vor fi suportate de Primărie. Iar cheltuielile pentru sterilizarea și identificarea animalelor cu stăpîn vor fi suportate de proprietarii lor.

Proiectul prevede sterilizarea și cipizarea obligatorie a animalelor de companie. Totodată, proprietarii animalelor vor fi obligați să adune resturile fiziologice din urma cîinilor în timpul plimbărilor în locurile publice. În plus, într-un apartament va fi permisă întreținerea a cel mult doi cîini și două pisici. Excepție se face doar pentru cei de rasă, iar pentru a deține un animal de companie va fi necesar acordul Asociației de locatari.

Experiența europeană

În toate țările moderne ale lumii deja toți au înțeles că soluționarea problemei animalelor fără adăpost începe de la om. Experiența multor țări a arătat că aceasta ar putea dura un an-doi sau chiar și 10 ani. Mulți experți invocă exemplul Germaniei, unde nu există probleme cu animalele fără adăpost. Pentru întreținerea animalelor se percepe un impozit. Suma anuală, în funcție de oraș, constituie 100-150 de euro pentru primul cîine și 200-300 de euro – pentru ceilalți. Excepție fac doar speciile de luptă ale cîinilor – impozitul de întreținere a lor este de circa 615 euro.

În Germania funcționează Legea privind protecția animalelor și, printre altele, este prima țară care a introdus protecția animalelor în Constituție. Tot acolo este menționată și profesia de apărător al animalelor și domeniul justiției „Dreptul animalelor”. Avocații vor putea interveni în cazul încălcării drepturilor proprietarilor animalelor sau al maltratării lor. Pentru încălcarea regulilor de comportament față de animal se prevăd sancțiuni: pentru aruncarea animalului în stradă, pentru uciderea lui, se prevede o amendă în valoare de 25 de mii de euro.

Numărul animalelor va fi controlat prin sterilizare. În cele peste 500 de aziluri, animalele nu doar sînt întreținute temporar și sterilizate, ci se desfășoară întrevederi tematice, activează școli pentru cîini, de asemenea, se desfășoară terapie psihologică cu animalele fără adăpost. Azilurile îndeplinesc și funcția de hoteluri pentru animale, ai căror proprietari pleacă în vacanță. Întreținerea unui azil de mărime medie costă aproape 1 milion de euro pe an. De regulă, asemenea aziluri există din contul donațiilor și unor subvenții mici de la stat. În ciuda eforturilor angajaților azilurilor, multe animale nu-și mai găsesc stăpîni și, din cauza lipsei locurilor și mijloacelor, acestea sînt eutanasiate. În medie doar 60% dintre animalele fără adăpost își găsesc noi proprietari.

În SUA a fost adoptată Legea privind sterilizarea animalelor, ce prevede că toate animalele cu stăpîn trebuie să fie sterilizate. Excepție se face doar pentru cîinii campioni și premianți ai diferitor concursuri, cîinii polițiști și cîinii însoțitori, precum și pentru animalele utilizate pentru reproducere. Încălcarea legii se pedepsește cu amendă de pînă la 500 de dolari, iar proprietarul nedisciplinat poate fi obligat să presteze muncă în folosul comunității pentru un termen de pînă la 40 de ore.

În Italia, pentru un cîine sau o pisică abandonată proprietarii riscă închisoare de pînă la 1 an și amendă în mărime de 10 mii de euro.

Se spune că Praga este un paradis pentru animale, unde în parcuri pot fi întîlnite rațe, lebede, arici, dar nu cîini și pisici fără adăpost. Iar dacă aceștia sînt observați pe stradă, ei sînt capturați și duși la azil, unde sînt verificați dacă dețin cipul cu datele despre proprietar. Dacă acesta lipsește, animalul rămîne la azil, iar poza lui este plasată pe Internet pentru căutarea unui nou proprietar. La Praga sînt două aziluri municipale, unul pentru cîini, iar al doilea – pentru pisici și animale exotice. Ele sînt întreținute din banii orașului.

În țara vecină Ucraina situația cu animalele fără adăpost nu e mai bună decît cea din Moldova. Potrivit unor date, numărul cîinilor vagabonzi ar putea atinge 10-20 de mii într-un oraș (centru raional), iar 40% dintre aceștia nu sînt de rasă. Azilurile existente în Ucraina pot asigura adăpost doar pentru 20-30% dintre aceștia. În medie, în fiecare azil se află 60-400 de animale.

Animalele sînt private de drepturi

După publicarea proiectului noului regulament, asociațiile obștești s-au pronunțat împotriva lor. Totodată, specialiștii menționează să capturarea și sterilizarea animalelor este lupta cu consecințele. De aceea, cu cauza principală a acestui fenomen trebuie de luptat prin metode preventive – informarea populației, lucrînd cu fiecare care a decis să-și ia un animal de companie, iar accentul trebuie pus pe copii.

Președintele asociației ALGA, Valentina Dudnic, consideră că orașul are nevoie de un nou regulament pentru protecția animalelor fără adăpost, dar nu în forma prezentată.

„E bine că a fost elaborat, în sfîrșit, un nou regulament, noi aveam nevoie de el, spune apărătoarea drepturilor. Omul trebuie să știe că, atunci cînd iese în stradă, trebuie să respecte regulile de plimbare a animalelor, să țină cîinele în lesă în locurile neprevăzute pentru plimbare, să-i îmbrace botnița. Și numaidecît să strîngă din urma patrupedului său în locurile publice. Aici nu e nimic rușinos. Faptul că se propune de a avea nu mai mult de două pisici și doi cîini – este vorba despre consecințe, dar nu soluționarea problemei.

E rău că acest proiect a fost elaborat doar de Primărie, fără participarea organizațiilor obștești, chinologilor, veterinarilor, care demult au propus propriul regulament, dar el a fost ignorat. Asta demonstrează o dată în plus că Primăria și funcționarii ei nu pot renunța la troacă. Or, acolo lucrează persoane care nu au schimbat nimic.

Noi avem nevoie de schimbarea atitudinii față de animale, de crearea unui tandem cu societatea civilă, de colaborarea cu Direcția municipală educație, pentru că totul începe cu educația. Animalele trebuie sterilizate și eliberate în habitatul lor firesc. Azilul pentru ele e închisoare. Acolo nu e nimic în afară de mîncare. Nu e normal. Toată lumea se întoarce cu fața spre natură, iar la noi e totul invers. Din păcate, la noi sînt foarte mulți oameni insensibili, imorali în pantofi strălucitori și costume scumpe. Oamenii trebuie umanizați.

Regulamentul propus de Primărie nu este altceva decît distribuirea banilor între aceleași persoane. Mi-e milă de animalele care participă în politică. Ni se spune că animalele sînt sterilizate și li de oferă azil. În realitate, cîinii sînt uciși în cel mai crud mod – îi prind, în otrăvesc, apoi îi aruncă. Eu am văzut cu ochii mei. Aceasta se întîmplă ani la rînd. Toți țin minte cînd erau jupuite pieile de cîini și vîndute la piață. În cadrul Regiei „Autosalubritate” lucrează nu veterinari, ci niște imorali.

A fost alocat un teren bun în sectorul Rîșcani, pe șoseaua Balcani, 9, pentru crearea unui azil cu clinică veterinară pentru cîinii vagabonzi. Dar pentru el s-au cerut 34 de milioane de lei. Pentru acest serviciu un asemenea azil nu este rentabil. În fiecare noapte, în stradă ies șase mașini cu trei angajați în fiecare. Pentru salariu, benzină, întreținerea cimitirului „Necropola” sînt alocați anual cîte 1 milion de lei. Este un loc strașnic. O rușine pentru un stat care are un asemenea loc pentru cîini. Acest teren de pe șoseaua Balcani nu va fi cedat, iar regulamentul va fi adoptat în modul în care a fost prezentat”, spune Valentina Dudnic.

Cîinii sînt otrăviți cu tubazid

Gheorghe Marineac este un om cu literă mare. El nu este indiferent față de soarta animalelor fără adăpost. El ajută benevol organizațiile obștești la sterilizarea animalelor. Într-o discuție cu reporterul portalului NOI.md el a comunicat că animalele fără adăpost sînt otrăvite cu pastile – tubazid (ioniasid), prevăzute pentru tratamentul tuberculozei oamenilor. Pentru cîini aceste pastile sînt toxice și provoacă deces chiar și în doze mici. Animalele mor în chinuri, apoi ele sînt aruncate într-o groapă amplasată în afara orașului, în direcția Bubuieci, după rampa de gunoi. Dacă animalul mai respiră, el este ucis. Dacă anterior timp de o noapte erau prinși circa 50 de cîini, acum în oraș sînt mai puțini. În opinia interlocutorului, cîinii trebuie sterilizați și cipizați, ca să-și poată trăi veacul.

„Banii enormi alocați de Primărie pentru uciderea animalelor trebuie folosiți în alte scopuri, susține directorul adăpostului de animale "Datcha", Irina Marcu. Cea mai corectă soluție este sterilizarea tuturor animalelor, atît a celor cu stăpîn, cît și a celor fără adăpost. Totodată, multe asociații fac gratuit acest lucru, deși în clinicile municipale se percepe o taxă de 200 de lei pentru operație. Noi am încercat să discutăm această problemă, dar nimeni nu ne ascultă. Chipurile, în oraș există multe alte probleme. Iar noi venim cu cîinii. Însă după intrarea în vigoare a regulamentului, pe străzi vor ajunge mai multe animale. Oamenii se vor speria, mai ales pensionarii, și își vor arunca în stradă cîinii și pisicile”.

Fondatoarea azilului „Jivi”, Inna Ciobanu, spune că cîinii fără adăpost nu sînt răi, ei sînt nefericiți. Deseori, oamenilor li se spune că ne-ar fi mai bine fără ei. Desigur, e mai ușor să scăpăm de ei decît să încercăm să îmbunătățim situația. Din păcate, în orașul nostru, în afară de apărătorii animalelor, nimeni niciodată nu a încercat să-i ajute pe patrupezi. Problema este soluționată prin metode dure, așa ca capturarea, exterminarea, nimeni nu a încercat să le salveze viața. Însă oamenii nu se gîndesc nici la animale, nici la copiii, care văd atitudinea crudă față de cei slabi.

De ce nu este examinat regulamentul apărătorilor animalelor

„Cît privește proiectul noului regulament, în primul rînd oamenii trebuie instruiți cum să se comporte corect cu animalele, consideră Inna Ciobanu. Noi nu avem un azil de stat. Toate azilurile existente sînt sponsorizate de oameni cărora nu le este indiferentă soarta patrupezilor. Un azil de stat ar fi un prim pas spre soluționarea nu a problemei, ci a situației create de oameni. Important ca în acest azil să fie admiși voluntari și apărători ai drepturilor animalelor. Mulți au mare bucurie își vor aloca timp pentru animale. Al doilea pas, desigur, sterilizarea.

Nu e clar de ce noul regulament pune accentul pe animalele de companie. Aceasta este o problemă secundară, ce poate fi schimbată în timp. Dar pentru asta este nevoie de comunicarea cu oamenii și educarea lor ca să aibă grijă și să iubească animalele. Ne înspăimîntă faptul că nimeni niciodată nu a propus o metodă umană de reducere a numărului animalelor fără adăpost. Informația despre faptul cum autoritățile au scăpat de animalele fără adăpost nu este accesibilă tuturor. Ele au fost bătute cu bețe, pietre, le-au fost jupuite pieile de vii și confecționate brîie. Cadavrele animalelor stau pe străzile orașului și toate acestea sînt percepute cu calm. Cum putem avea grijă unul față de altul, dacă nu putem elementar să avem grijă de niște animale fără apărare? Fiecare problemă are o soluție, iar aceasta trebuie să fie umană”, a spus Ciobanu.

Președinții asociațiilor „Areal” și „Societatea umană”, Natalia Ghetmanț-Nasa și Carla Luganova, sînt de acord doar cu regulile de plimbare a animalelor. Toate celelalte cerințe au fost puse la îndoială, consderînd ilegal noul proiect al Regulamentului de întreținere a animalelor de companie, iar proiectul uman elaborat de apărătorii drepturilor animalelor „stă pe un raft prăfuit la Primărie, mai exact în cabinetul viceprimarului Coteț”.

Conducerea asociațiilor a pus la îndoială azilul în care „va fi efectuată sterilizarea și eutanasierea animalelor incurabile”. „Care azil? El există? Sau rolul lui îl va juca cimitirul pentru animale „Necropola”? Este o ordinară spălare de bani publici, se arată în declarația asociațiilor.

În special, a trezit indignare informația privnd numărul „patrupezilor permiși în proprietate”. „Nimeni nu are dreptul de a limita drepturile mele/noastre la deținerea/utilizarea și distribuirea patrimoniului meu personal, dacă eu/voi îl utilizați respectînd normele ordinii publice, sanitare și a legislației în vigoare. Dacă eu și voi putem avea și 20 de perechi de încălțăminte, cinci frigidere și televizoare în casă. Noi putem deține cel puțin un mijloc de transport. Legile Moldovei nu limitează cetățenii la deținerea cantității de patrimoniu personal. Nimeni, niciun vecin sau asociație de locatari nu are dreptul să-mi permită mie/vouă să am sau nu o anumită cantitate de obiecte în spațiul în care locuiesc, în cazul în care aceste obiecte sînt funcționale și nu provoacă incomodități esențiale și prevăzute de legile RM altor cetățeni sau vecini în anumite ore („orele nocturne”, prevăzute de lege). Acestea sînt drepturile mele cetățenești”, se arată în declarația asociațiilor, care au chemat organizațiile pentru apărarea drepturilor animalelor din Moldova și cetățenii să se clarifice în această farsă și să voteze legal, uman și democratic.

Conducerea Regiei „Autosalubritate” a refuzat să comenteze regulamentul, invocînd să este ocupată. Consilierii municipali au comunicat că, deocamdată, regulamentul nu se află pe ordinea de zi și nu-l pot comenta. Menționăm că se prevede ca proiectul să fie expediat spre examinare la sfîrșitul lunii iulie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?