X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Modificările Codului muncii pun în pericol drepturile angajaților - declarație

25 iul. 2017,, 17:45   Societate
2344 0

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova se declară împotriva celor 36 de amendamente la Codul muncii, votate săptămîna trecută de Legislativ, comunică NOI.md.

Într-o declarație publică, conducerea Confederației atenționează că modificările efectuate subminează drepturile și garanțiile sociale, economice și de muncă ale salariaților, compromit măsurile întreprinse de stat ce țin de contracararea muncii la negru și achitarea salariilor în plic. De asemenea, Confederația Sindicatelor susține că noile prevederi creează contradicții ale legislației naționale cu normele dreptului internațional.

„Este regretabil faptul că la elaborarea Legii pentru modificarea și completarea Codului muncii, autoritățile de resort au ignorat experiența partenerilor sociali - patronat, sindicate - de a opera modificări și completări la Codul muncii doar ca rezultat al compromisului dintre părți. Deși sindicatele au fost implicate la elaborarea acestei legi, propunerile și obiecțiile acestora au fost respinse”, se arată într-o declarație semnată de președintele CNSM, Oleg Budza.

Printre amendamentele ce trezesc cele mai serioase îngrijorări se numără: anularea interzicerii stabilirii perioadei de probă la angajarea tinerilor specialiști și acordarea dreptului angajatorului de a nu motiva decizia în cazul rezultatului nesatisfăcător al perioadei de probă; stabilirea unui nou temei de concediere a salariaților pe motivul „deținerii statutului de pensionar pentru limita de vîrstă”; reducerea cu 2 ani a duratei concediului suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vîrstă de la 3 la 6 ani; acordarea dreptului angajatorului de concediere a salariaților membri de sindicat fără acordul organului sindical; anularea emiterii obligatorii de către angajator a ordinului de angajare; subminarea contractelor colective de muncă în reglementarea raporturilor de muncă.

Potrivit CNSM, toate aceste modificări vor provoca inevitabil situații de conflict.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?