X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

"Moldova mea": Autorităţile discriminează minorităţile naţionale ale ţării

24 iul. 2017,, 15:51   Societate
4112 6

"Autorităţile Moldovei discriminează minorităţile naţionale ale ţării, limitîndu-le drepturile la acces liber la informaţii şi studii în limba maternă prin închiderea şcolilor cu predare în limba rusă şi oferirea informaţiei doar în limba de stat", consideră reprezentanţii organizaţiei obşteşti "Moldova mea".

Luni, la o conferinţă de presă, preşedintele organizaţiei, Fiodor Ghelici, a amintit că, potrivit Constituţiei Republicii Moldova, limba de stat este moldovenească, iar limba rusă este limba de comunicare a minorităţilor naţionale, ai căror reprezentanţi au dreptul de a învăţa în aceasta limbă".

"Astăzi a început admiterea la Universităţile din Moldova, unde practic nu sînt grupe cu predare în limba rusă. Din acest motiv, reprezentanţii minorităţilor naţionale - găgăuzii, bulgarii, ucrainenii şi ruşii sînt nevoiţi să plece în Rusia şi Transnistria pentru a continua studiile. Aceasta este vina autorităţilor, care discriminează minorităţile naţionale. Guvernul este obligat să ofere copiilor noştri instruire gratuită în limba de stat, însă acesta este preocupat de "romînizare" şi nu are timp", consideră Ghelici.

Potrivit lui, "autorităţile nu respectă legea care garantează instruire, angajare la muncă şi adaptare tuturor cetăţenilor Republicii Moldova".

"Dacă un cetăţean vorbitor de o limbă străină vine să se angajeze la serviciu, el este nevoit să treacă cursuri de limbă romîno-moldovenească din cont propriu, fiindcă nu cunoaşte suficient limba de stat. Funcţionarii trebuie să atragă atenţia la faptul că Moldova este o ţară multinaţională. Dintre cetăţenii ei, 30% sînt ruşi. Din acest motiv, minorităţile naţionale au dreptul să facă studii cel puţin în limba de circulaţie internaţională a Moldovei - în rusă", consideră Ghelici.

Reprezentanţii organizaţiei au accentuat faptul că "unica persoană care tinde spre unificarea ţării şi păstrarea independenţei acesteia este Preşedintele Igor Dodon".

"În pofida atribuţiilor limitate, doar Preşedintele Moldovei se străduieşte să păstreze drepturile tuturor minorităţilor naţionale şi să le ofere un trai confortabil în ţară. Acestea ne demonstrează şi referendumul programat pe 24 septembrie, unde se va discuta istoria care trebuie să o studieze copiii noştri. Elevii nu trebuie să înveţe istoria unui alt stat, în ei trebuie să se educe spiritul patriotic. Din acest motiv, rugăm Preşedintele să schimbe sistemul de învîţămînt, pentru instruirea mai bună a copiilor, să schimbe conducerea Ministerului Educaţiei, să sporească calificarea profesorilor şi să îmbunătăţească condiţiile în şcoli", cer reprezentanţii organizaţiei "Moldova mea".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?