Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

De ce Parlamentul a ales data de 21 iulie pentru a interzice trupele ruse

21 iul. 2017,, 17:50   Politică
3110 3

Majoritatea parlamentară a insistat de adoptarea Declaraţiei privind retragerea trupelor ruse anume pe 21 iulie. Despre aceasta au declarat autorii iniţiativei, care a apărut chiar înainte de începerea şedinţei plenare de vineri a Parlamentului.


Prezentînd proiectul Declaraţiei, deputatul Partidului Democrat, Marian Lupu, a subliniat importanţa adoptării documentului anume în această zi.

"Vreau să amintesc că pe 21 iulie se împlinesc 25 de ani de la semnarea Acordului privind principiile reglementării paşnice a conflictului armat din regiunea transnistreană. Este foarte important ca acest document să fie adoptat astăzi, cînd se împlinesc 25 de ani de la încetarea vărsărilor de sînge pe Nistru", a subliniat Lupu.

El a fost susţinut de deputatul Grupului Popular European, Eugen Carpov, care a amintit că Moldova şi Rusia au semnat şi Acordul de retragere a trupelor ruse.

Fracţiunea Partidului Socialiştilor au calificat adoptarea documentului drept "o provocare geopolitică la sfîrşitul sesiunii parlamentare".

"Este o provocare împotriva Rusiei. Această iniţiativă este o tentativă de a împiedica reglementarea transnistreană şi dezvoltarea progreselor atinse de Preşedintele Igor Dodon", a declarat deputatul socialist Vlad Batrîncea, care a ameninţat că fracţiunea va boicota şedinţa.

Deputatul Grupului Popular European, Valeriu Ghileţchi, s-a arătat mirat de faptul că "partidul care mereu a pledat pentru neutralitate (PSRM - "I.") declară că vrea să părăsească sala de şedinţe în semn de protest împotriva Declaraţiei".

"Putem astfel trage concluzia că PSRM în realitate nu pledează pentru menţinerea neutralităţii ţării, deoarece un partid care nu vrea ca pe teritoriul ţării sale să se afle trupe străine trebuie să susţină această Declaraţie. Documentul nu este împotriva cuiva, ci împotriva aflării oricăror trupe străine, este orientat spre consolidarea neutralităţii reale a ţării noastre", a declarat el.

Fracţiunea socialiştilor, în număr de 23 de deputaţi, a părăsit sala de şedinţe în semn de protest. Declaraţia a fost adoptată cu voturile a 61 din 66 de deputaţi aflaţi în sală.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?