Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3995

O nouă reacție critică la Bruxelles față de reforma electorală

21 iul. 2017,, 15:41   Politică
4634 8

Trecerea la sistemul mixt de vot, proiect votat ieri în lectură finală de Parlament, a fost criticată de înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Federica Mogherini, și comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, notează Noi.md.

Cei doi oficiali au emis o declarație comună în care afirmă că schimbările efectuate în legislația electorală trezesc îngrijorări serioase legate de modul în care va funcționa noua lege. Mogherini și Hahn au amintit că modificările adoptat contravin direct recomandărilor Comisiei de la Veneția.

„Votul de joi din Parlamentul Republicii Moldova pentru a implementa modificări ale sistemului electoral al țării vine în directă contradicție cu recomandările recente ale Comisiei de la Veneția și ale Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului. În timp ce selectarea sistemului electoral este o decizie suverană a Statului, Uniunea Europeană are ferma convingere că orice modificare a sistemului electoral ar trebui să consolideze democrația, să se bazeze pe un consens larg între forțele politice și să respecte consultările autentice cu societatea civilă și recomandările partenerilor internaționali”, se arată în declarația celor doi oficiali.

În declarație se mai precizează că UE va monitoriza îndeaproape modul în care va fi implementată reforma electorală.

"UE a subliniat în repetate rînduri, cel mai recent pe parcursul procedurii de asistență marco-financiară planificate, că este nevoie să se respecte mecanismele democratice efective, inclusiv un sistem parlamentar multipartid și supremația legii. Implementarea acestor modificări va fi evaluată și în contextul obligațiilor asumate de Republica Moldova în baza Acordului de asociere și în contextul calității de membru al acesteia în Consiliul Europei", se mai precizează în declarația semnată de Federica Mogherini și Johannes Hahn.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?