X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Tulbure: există riscul ca viitoarele alegeri să fie declarate neconforme

21 iul. 2017,, 12:02   Politică
3608 5

Analistul politic Alexei Tulbure este de părere că partenerii europeni vor revizui relațiile cu Republica Moldova, în urma decizia Parlamentului de la Chișinău de a modifica sistemul electoral, comunică Noi.md.

În opinia politologului, s-a produs un act de sfidare a recomandările UE și a Comisiei de la Veneția, iar guvernarea trebuie să fie pregătită pentru consecințele nefaste ale acestei decizii.

„Eu cred că va fi o reconsiderare a relațiilor și noi vom atinge un punct foarte jos în relația bilaterală între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Eu cred că finanțarea va fi sistată, dar nu-i asta principala problemă. E un act care a sfidat recomandările directe ale partenerilor noștri de a nu schimba sistemul electoral, un act care a fost o sfidare a poziției partenerilor internaționali”, a comentat Tulbure într-un interviu pentru Europa Liberă.

Potrivit lui, chiar dacă Occidentul a ales să nu intervină direct în treburile politice interne ale Republicii Moldova, acest lucru va ține „pînă la momentul cînd aceste schimbări nu vor atinge bazele pe care este construită Europa democratică”.

”Dacă se umblă la principiile și valorile europene, atunci Uniunea Europeană nu mai lasă la cheremul statelor, mai ales acelor state care pretind ceva în cadrul familiei europene. Or, noi sîntem stat semnatar al Acordului de Asociere”.


Alexei Tulbure a mai remarcat că viitoarele alegeri din 2018 ar putea fi declarate neconforme standardelor europene. „Dacă nu este legitimitate pentru această schimbare, și viitoarele alegeri pot fi considerate sau declarate neconforme standardelor și normelor europene. Or, legitimitatea sau recunoașterea alegerilor vine de la structurile europene - Agenția ODIHR a OSCE-ului, este Delegația Consiliului Europei, Uniunii Europene…”, a subliniat el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?