X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Legea privind mormintele și operele comemorative de război, aprobată

21 iul. 2017,, 10:42   Politică
3018 0

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în lectură finală Legea privind mormintele si operele comemorative de război, notează NOI.md.

Noua lege vine să ordoneze cadrul normativ existent pînă la ora actuală în acest important domeniu, oferind un cadru juridic specializat pentru acest tip de obiecte, aliniindu-l la cerinţele timpului, precum și permițînd formarea unei politici coerente la nivel de ţară în domeniu.

Documentul este structurat în 7 capitole, în care se reglementează un spectru larg de activităţi specifice domeniului de referință, cum ar fi: identificarea, înregistrarea, înfiinţarea, întreţinerea, păstrarea şi asigurarea securităţii mormintelor și operelor comemorative de război; atribuţiile, obligaţiile în acest sens a autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale; sancţiunile ce se impun în caz de încălcare a prevederilor legale în domeniu etc.

Pentru prima dată se introduce în cadrul juridic național și se reglementează activitatea asociațiilor obștești care se specializează în căutarea/identificarea și excavarea mormintelor/osemintelor militarilor căzuți pe cîmpurile de luptă.

Implementarea noii legi nu va necesita surse financiare suplimentare. Cheltuielile pentru efectuarea activităţilor specifice în acest domeniu rămîn să fie acoperite, în conformitate cu practica existentă în țara noastră și în alte state europene, din contul mijloacelor proprii, mijloacelor speciale şi celor bugetare aprobate ale proprietarilor cu orice titlu de drepturi asupra bunurilor memoriale respective.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?