X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Cutremur puternic în Turcia şi Grecia

21 iul. 2017,, 09:42   Externe
6550 0

Un cutremur de suprafaţă cu magnitudinea de 6,7 produs vineri în Marea Egee, în apropiere de coasta de vest a Turciei, a ucis două persoane, iar alte peste 200 sînt rănire, potrivit The Guardian.

Potrivit autorităţilor greceşti cele două persoane decedate sînt doi turişti din Suedia şi Turcia. Cei mai mulţi răniţi sînt în insula Kos, cel puţin 120 de persoane avînd de suferit aici în urma seismului. Alţi aproximativ 70 de răniţi au fost raportaţi în Turcia. De asemenea, potrivit informaţiilor turiştilor aflaţi în vacanţă în insulele greceşti, cutremurul a fost resimţit şi în Rodos, o destinaţie extrem de populară şi în rîndul romînilor.

Potrivit autorităţilor greceşti, cele două persoane ucise pe insula Kos, în urma cutremurului care a lovit coastele Greciei şi Turciei noaptea trecută sînt turişti, provenind din Suedia şi Turcia.

Epicentrul cutremurului a fost înregistrat la adîncimea de 10 kilometri şi la numai 12 kilometri de cel mai apropiat oraş de pe coasta de vest a Turciei, Bodrum, o staţiune populară pentru turiştii cu o populaţie de peste 36 000 de persoane. Seismul a fost resimţit şi în insula greacă Kos, un alt centru turistic major.

Potrivit primelor informaţii, cel puţin 120 de persoane au fost rănite în insula Kos şi 70 pe coastele Turciei.


George Kyritsis, primarul oraşului Kos, a declarat că cel puţin doi oameni au fost ucişi.

Străzile oraşului sînt pline de cărămizi şi alte bucăţi de materiale desprinse din clădirile de pe străzi, iar faleza şi străzi principale din oraş au fost inundate. În Kos există foarte multe clădiri vechi, astfel că riscul de prăbuşire al acestora este foarte mare, după cum explică chiar primarul oraşului.

Centrul vechi al Kosului este, la fel ca şi cel al Bucureştiului, plin de baruri şi cluburi de noapte, prezentînd un pericol pentru turişti. Acesta este plin de bucăţi desprinse din clădiri. Hotelurile din zonă au raportat şi ele pagube, cum ar fi geamuri sparte şi alte stricăciuni, motiv pentru care sute de turişti au fost nevoiţi să petreacă noaptea sub cerul liber, încercînd să doarmă pe şezlongurile de pe plajă, înveliţi cu păturile luate din hoteluri.

Serviciul de pompieri grec a declarat că a salvat trei persoane rănite prinse într-o clădire distrusă.

Preşedintele comisiei de gestionare a situaţiilor de urgenţă din Turcia, Mehmet Halis Bilden a avertizat cetăţenii cu privire la posibilitatea unor viitoare replici şi a adăugat că în Turcia nu s-au produs pierderi de vieţi omeneşti şi nici daune materiale.

Alerta este şi mai mare avînd în vedere că în această perioadă zonele de coastă ale Greciei şi Turciei sînt extrem de căutate de turişti.

„Dormeam şi am simţit cum camera se zguduie. Camera se mişca. Literalmente, totul se mişca. Părea că am fi pe o barcă şi ne legănam brusc dintr-o parte în alta. Simţeai că ai rău de mare”, a povestit, pentru Press Association, Eleanor Ruddock, o turistă aflată în vacanţă pe insula Kos şi cazată într-unul dintre hotelurile din Kardamena împreună cu fiica ei de 22 de ani.

Aceasta a mărturisit că staff-ul hotelului a fost foarte primitor şi le-a ajutat, însă spune că nu au primit nicio informaţie oficială cu privire la ceea ce ar trebui să facă în continuare.

Potrivit mărturiilor turiştilor aflaţi în vacanţă pe insulele greceşti, seismul a fost resimţit şi în Rodos, o destinaţie extrem de populară şi în rîndul romînilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?