X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

UE va finanţa şase proiecte de dezvoltare regională la nordul Moldovei

20 iul. 2017,, 15:10   Economie
2169 0

Graţie suportului financiar al Uniunii Europene şi Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), la nordul Moldovei vor fi realizate şase proiecte de dezvoltare regională.


Proiectele au fost discutate miercuri, la Bălţi, de reprezentanţii autorităţilor publice locale din raioanele de nord, ai Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord şi de partenerii internaţionali. Patru proiecte vor fi realizate în domeniul aprovizionare cu apă şi canalizare în oraşele Edineţ, Făleşti, Drochia şi în alte şase localităţi din regiunea de nord. Două proiecte ţin de eficienţa energetică a clădirilor liceului teoretic "Dimitrie Cantemir" din Bălţi şi a gimnaziului "Iurie Boghiu" din satul Flămînzeni, raionul Sîngerei.

Proiectele vor fi implementate în două etape. La prima etapă vor fi elaborate proiectele tehnice şi documentaţia de licitaţie, iar a doua etapă ţine de implementarea propriu-zisă a proiectelor. La prima etapă vor participa experţii Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ).

Directorul interimar al ADR Nord, Constantin Bîndiu, a mulţumit partenerilor europeni pentru suportul oferit şi a atras atenţia asupra procesului complex de implementare a proiectelor cu finanţare oferită de Uniunea Europeană.

"Această primă etapă de pregătire a documentaţiei tehnice şi semnare a acordurilor de finanţare necesită multă responsabilitate din partea părţilor implicate. Implementarea celor şase proiecte va fi bazată pe abordarea "5 Piloni", activităţi în cadrul cărora vor participa toate părţile implicate în acest proces complex", a subliniat el.

Expertul german Dietrich Hahn a menţionat că, în rezultatul implementării proiectelor, cele mai importante vor fi rezultatele concrete pentru populaţie.

"sînt două domenii prioritare spre care se orientează acest proiect şi anume: aprovizionarea cu servicii calitative de apă şi canalizare şi eficienţa energetică", a precizat el.

Aceste proiecte fac parte din programul "Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova" (MSPL), lansat în 2013. Pe 18 iulie 2017, Moldova şi Uniunea Europeană au semnat un acord de grant pentru realizarea a 18 proiecte de dezvoltare regională. Bugetul total al acţiunii este de 3,5 mil. euro, oferiţi de către Uniunea Europeană, şi 325 mii de euro, oferiţi de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare. Perioada de implementare este de 18 luni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?