Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Reacția lui Rogozin la decizia Chișinăului de a-i interzice „debarcarea” în Moldova

20 iul. 2017,, 10:44   Externe
3110 13

Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin, vine cu un comentariu pe marginea scrisoarei Ministerului de Externe de la Chișinău, înmînată ieri ambasadorului FR, Farit Muhametșin.

În scrisoare, delegației ruse i se solicită anularea venirii în Republica Moldova pentru a participa la aniversarea a 25 de ani de la desfăşurarea operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru.

Oficialul rus nu spune nimic despre reacția autorităților moldovenești cu privire la intenția de a traversa spațiul aerian al statului nostru cu avioane militare, ci se referă doar la nemulțumirea Chișinăului în legătura cu decizia Rusiei de a desfăşura evenimentele de aniversare a operațiunii de menținere a păcii pe Nistru în mod unilateral.

Amintim că Ministerul de Externe a sugerat delegației ruse conduse de vicepremierul Dmitri Rogozin să-și anuleze venirea în Republica Moldova pentru a participa la aniversarea a 25 de ani de la desfăşurarea operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru. Ministrul de Externe Andrei Galbur i-a înmînat ieri lui Farit Muhametșin o scrisoare cu refuzul Chișinăului ca delegația rusă să traverse spațiul aerian al Republicii Moldova cu avioane militare, care urmau să aterizeze atît în capitală, cît și la Tiraspol.

„Autoritățile competente din Republica Moldova sînt nevoite să refuze acordarea dreptului de a traversa spațiului său aerian și aterizare a avioanelor Forțelor Aeriene Militare a Rusiei în aeroporturile din Chișinău și Tiraspol în legătură cu lipsa condițiilor necesare în acest sens, fapt despre care partea rusă a fost anunțată anterior de nenumărate ori. Partea moldovenească amintește despre lipsa mecanismului de asigurare a controlului din partea autorităților competente moldovenești asupra activității de zbor care implică folosirea aeroportului din orașul Tiraspol.

În acest context, exprimînd regretul în legătura cu lipsa unui plan comun de manifestări cu ocazia aniversării a 25 de ani de la desfăşurarea operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru, autoritățile moldovenești consideră inoportună desfășurarea unor asemenea evenimente în mod unilateral”, se menționează în document.

Dmitrii Rogozin urma să ajungă în Moldova la sfîrșitul lunii iulie. Săptămîna trecută ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguță, a avut o întrevedere cu viceministrul de Externe al Federației Ruse, Grigori Karasin, la care cel din urmă a anunțat intenția de participare a unei delegații din Federația Rusă la sărbătoarea dedicată celor 25 de ani de la începutul operațiunii de pacificare de pe Nistru, solicitînd asigurarea unui „coridor verde” pentru oficialii ruși.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?