Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

În Moldova va fi intensificat controlul asupra cheltuirii mijloacelor UE

20 iul. 2017,, 11:11   Economie
2095 1

Guvernul Moldovei a aprobat Regulamentul implementării programelor de cooperare transfrontalieră şi transnaţională, finanţate de Uniunea Europeană.

Regulamentul va permite de a intensifica controlul asupra cheltuirii mijloacelor alocate de UE pentru implementarea diferitelor programe, comunică NOI.md.

După cum a menţionat secretarul general al guvernului Lilia Palii, documentul a fost aprobat în scopul armonizării legislaţiei naţionale cu cerinţele UE referitoare la specificul implementării noilor programe, el stabileşte normele instituţionale şi normative pentru implementarea eficientă în Moldova a programelor menţionate.

Lilia Palii a explicat că ţările partenere ale UE, care primesc bani de la ea pentru realizarea programelor de cooperare transfrontalieră şi transnaţională trebuie să respecte un şir de cerinţe, să desemneze structurile responsabile de management, audit, controlul asupra mijloacelor fondurilor.

Regulamentul implementării programelor de cooperare transfrontalieră şi transnaţională, finanţate de Uniunea Europeană, are menirea să contribuie la utilizarea eficientă a mijloacelor alocate Moldovei, consolidarea cadrului institutional pentru valorificarea corectă a fondurilor UE.


El este orientat, de asemenea, spre respectarea cerinţelor şi a responsabilităţii generale cu stabilirea atribuţiilor instituţionale ale organelor de gestionare, audit, control al programelor de cooperare transfrontalieră şi transnaţională, finanţate de UE; prevenirea, depistarea şi combaterea contravenţiilor, escrocheriilor şi corupţiei, ce ţin de mijloacele alocate; recuperarea mijloacelor alocate în cadrul programelor menţionate şi utilizate în alte scopuri, obţinute prin înşelăciune sau însuşite ca rezultat al încălcărilor, fraudelor şi/sau corupţiei.

Se stipulează că autorităţile Moldovei vor verifica sistematic corectitudinea operaţiunilor financiare din mijloacele fondurilor UE, vor adopta măsuri adecvate pentru prevenirea şi lichidarea contravenţiilor sau farudelor, corupţiei active sau pasive, excluderea conflictului de interese la fiecare etapă a procedurilor referitoare la utilizarea mijloacelor fondurilor UE.

Autorităţile Moldovei vor trebui, de asemenea, să informeze Comisia Europeană despre toate măsurile adoptate în această direcţie, să prezinte toată informaţia despre utilizarea mijloacelor UE, să comunice imediat despre modificările substanţiale ale procedurilor şi sistemelor în vigoare de utilizare a mijloacelor.

Se prevede că funcţiile organului national de management a programelor de cooperare transfrontalieră şi transnaţională, finanţate de Uniunea Europeană, le va exercita Cancelaria de Stat, funcţiile de organ national de audit – Curtea de Conturi, iar funcţiile de punct national de contact pentru control – Ministerul Finanţelor. Oficiul pentru coordonarea programelor de cooperare transfrontalieră în Moldova se va afla în cadrul Cancelariei de Stat. Funcţiile de organ national anticorupţie şi organe de combatere a fraudelor vor fi exercitate de Centrul Naţional Anticorupţie, care, de asemenea, se va ocupa de recuperarea fondurilor, obţinute/utilizate cu încălcări, prin fraude şi corupţie.

Se planifică că Cancelaria de Stat în termen de o lună va informa structurile programelor de cooperare transfrontalieră şi transnaţională, finanţate de Uniunea Europeană, despre adoptarea de către guvern a Regulamentului susmenţionat, iar în termen de 3 luni va semna acordul cu Curtea de Conturi şi CNA de cooperare, audit, control al activităţii, combatere a contravenţiilor, fraudelor şi corupţiei în cadrul programelor menţionate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?