X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Rectorul ASEM: Statul trebuie să investească în universităţi

19 iul. 2017,, 18:15   Societate
2849 1

Statul trebuie să înceapă a investi în universităţile ţării, deoarece situaţia învăţămîntului superior din Moldova se apropie de dezastru, consideră rectorul Academiei de Ştiinţe Economice, Grigorie Belostecinic.


Miercuri, la şedinţa comisiei parlamentare pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, el a spus că investiţiile în universităţi se efectuează doar din banii achitaţi pentru contractele de studii. Cu toate acestea, în ultimii ani, numărul studenţilor s-a micşorat de două ori.

"Anul acesta, 11 mii de elevi au susţinut examenele de Bacalaureat, circa 3,7 mii din ei vor pleca la studii în Romînia, iar încă 1,5 mii - în alte ţări. Astfel, în Moldova vor rămîne cel mult 6 mii de candidaţi, care vor depune actele la 28 de universităţi", consideră el.

Belostecinic a subliniat că universităţile nu aparţin conducerii universităţilor, ci statului.

"Autorităţile cer ridicarea calităţii învăţămîntului şi a infrastructurii la un nivel înalt, dar cînd este vorba de finanţarea acestei calităţi, ni se spune că nu sînt bani", a spus el.

Potrivit rectorului, universităţile din Moldova rămîn cu mult în urmă de universităţile din regiune, îndeosebi cele din Romînia, unde statul investeşte în învăţămînt mulţi bani".

"Dacă un tînăr pleacă la studii într-o altă ţară, în Moldova el nu se va mai întoarce", consideră ex-deputatul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?