Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Proiectul privind sistemul mixt, modificat pentru lectura a doua (DOC.)

19 iul. 2017,, 11:38   Politică
2598 3

Parlamentul a publicat astăzi proiectul de lege privind sistemul electoral definitivat pentru lectura a doua în baza recomandărilor Comisiei de la Veneția și dezbaterilor publice, transmite NOI.md

Tot astăzi, la ședința Comisiei juridice, numiri și imunități vor fi finalizate dezbaterile pe marginea proiectului de lege care stipulează schimbarea sistemului electoral.

În actuala redacție, proiectul prevede formarea circumscripțiilor de către o Comisie specială instituită de Guvern. Informația despre circumscripțiile electorale va fi publicată în ”Monitorul Oficial” cu 1 an înainte de alegeri. Totodată, pentru asigurarea unei bune reprezentări a alegătorilor de peste hotare și din stânga Nistrului în Parlament urmează ca printre criteriile existente pentru formarea circumscripțiilor să fie inclus și criteriul de împărțire geografică.

Totodată, soluția cerută de experții Comisiei de la Veneția pentru finanțarea transparentă a candidaților și pentru integritatea acestora se regăsește în proiect prin certificatul de integritate, obligatoriu la înregistrarea candidatului. Potrivit serviciului de presă al Parlamentului, în legislația națională sînt prevăzute sancțiuni, inclusiv penale, pentru fals în declarații și pentru declarații de avere și integritate incomplete. Totodată, se propune micșorarea plafonului de contribuție financiară a candidaților pînă la 50 de salarii medii pentru persoanele fizice și 100 de salarii medii pentru persoanele juridice. La această oră, persoanele fizice pot dona 200 salarii medii, iar cele juridice – 400.

Printre amendamentele introduse în proiect pentru lectura a doua sînt incluse o serie de măsuri stimulatorii pentru asigurarea egalității de gen. Astfel, pentru promovarea femeilor în politică, conform angajamentelor internaționale ale Republicii Moldova și recomandărilor Comisiei de la Veneția, partidele care vor menține cota existentă de 40% și pentru circumscripțiile uninominale vor beneficia de un spor financiar bugetar de cel puțin 10%, care, conform unui coeficient, va crește cu fiecare candidat femei ajunsă în Parlament.


De asemenea, se propune reducerea în jumătate a numărului de semnături necesare pentru înregistrarea unei candidate în raport cu un candidat.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative a fost votat în prima lectură cu votul a 74 de deputați.

Varianta integrală a proiectului poate fi citită accesînd aici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?