Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Acuzat pe nedrept de omor, un bărbat a făcut 5 ani de închisoare

18 iul. 2017,, 14:00   Societate
1684 0

Procuratura Generală a expediat în judecată cauza penală de învinuire a unui procuror pentru tragerea cu bună-ştiinţă la răspundere penală pentru omor a unei persoane nevinovate, care a stat în închisoare mai bine de cinci ani pînă să fie achitată.

Împreună cu procurorul, pe banca acuzaţilor va compărea şi un poliţist care a falsificat mai multe documente în cadrul aceluiași dosar, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, în anul 2007, în cadrul investigării unui caz de omor în aproprierea orașului Durleşti, procurorul vizat nu a luat toate măsurile prevăzute de lege pentru cercetarea obiectivă a circumstanţelor cauzei şi a pus neîntemeiat sub învinuire o persoană, iar ulterior a remis cauza penală în instanța de judecată.

Ca rezultat, cetățeanul a fost recunoscut vinovat de comiterea infracţiunii incriminate, fiindu-i stabilită o pedeapsă de 21 de ani de închisoare, iar în anul 2013, după ce s-a aflat în detenţie mai bine de cinci ani, acesta a fost achitat la insistenţa Procuraturii Generale şi pus în libertate, deoarece s-a stabilit că infracţiunea nu a fost comisă de către acesta. Adresîndu-se în instanţa de judecată în ordine civilă, cetățeanul a obținut despăgubiri pentru prejudiciul moral care i-a fost cauzat în valoare de 1 500 000 de lei, sumă care a fost încasată din bugetul de stat.

La demersul procurorului general, în luna martie anul curent, Consiliul Superior al Procurorilor a suspendat respectivul procuror din funcţie. La momentul comiterii infracţiunii acesta activa în cadrul Secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale a Procuraturii Generale, iar polițistul deținea funcția de inspector al Serviciului omoruri şi crime grave al Secţiei Poliţie Criminală din cadrul Comisariatului General de Poliţie a municipiului Chişinău. Acţiunile procurorului și ai polițistului au fost calificate în baza Codului Penal, iar pentru acțiunile lor legea prevede pînă la șapte ani de închisoare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?