X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Şapte chişinăuieni au venit cu proiecte de dezvoltare a Capitalei

18 iul. 2017,, 10:21   Capitala
1773 1

Şapte locuitori ai Capitalei au venit deja cu proiecte de dezvoltare a oraşului.

Asta după ce Primăria a decis acordarea unui milion de lei pentru susţinerea ideilor oamenilor care vor să schimbe aspectul Chişinăului. Banii au fost prevăzuţi în aşa numitul buget civil, care a fost aprobat în premieră pentru Capitală.

Ideea creării unui buget civil a fost inspirată din mai multe ţări europene. Astfel, au fost alocate 300 de mii de lei pentru proiecte mici, în valoare de pînă la 30 de mii de lei, şi 700 de mii de lei pentru cele mari, în valoare de pînă la 150 de mii de lei. Vor fi selectate proiectele care vor acumula cele mai multe voturi din partea oamenilor.

"În perioada 1-15, 1-20 septembrie se va face votarea. Şi votarea se va face online prin intermediul site-ului primăriei, dar şi la sediul primăriei prin votare fizică cu buletine de vot", a spus Victor Lutenco, consilier municipal PPEM.

Cristina Voroneanu este autoarea unui proiect de dezvoltare a Chişinăului. În urma unui sondaj pe care l-a realizat, ea a dat prioritate trecerilor subterane:


"Aceste treceri care ar trebui să fie o modalitate sigură pentru locuitori atunci cînd doresc să treacă dintr-un capăt al străziii în altul, nu sînt atît de sigure. De asemenea, ele nu sînt accesibile pentru mulţi, din cauza că rampele nu sînt conform standardelor sau nu au cel puţin iluminare noaptea".

Tînăra propune reamenajarea totală a trecerilor subterane:

"Dorim ca să fie iluminat corespunzător. Atunci cînd am realizat sondajul, mai mulţi cetăţeni au spus că şi-ar dori ca în aceste subterane să fie şi veceuri publice, evident contra plată".

Locuitorii Capitalei salută această idee:

"sînt foarte multe subterane cu nişte condiţii oribile prin care te temi să treci şi ele sînt mai multe în oraş. Da, este o decizie foarte bună".

"Ar fi un proiect super. Un proiect foarte binevenit pentru mămici. sînt şi alte subterane unde este aceeaşi problemă cu căruciorele. Ar fi bine toate subteranele să se repare".

Proiectele cu sugestiile locuitorilor Capitalei pot fi depuse la Primărie pînă în data de întîi august.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?