Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

În Transnistria va fi efectuată amnistia pentru încălcarea termenului de repatriere a valutei

17 iul. 2017,, 13:50   Economie
2847 1

În Transnistria va fi efectuată amnistia pentru încălcarea termenului de repatriere a valutei. Aşa prevăd modificările la Legea cu privire la reglementarea valutară şi controlul valutar, care vor intra în vigoare la 1 august.


Potrivit documentului, amnistia se va produce prin "încetarea perceperii amenzilor pentru încălcarea termenului de repatriere produsă pînă la intrarea în vigoare a legii". Banca centrală (BCT) a fost numită drept autoritate împuternicită de anularea amenzilor neachitate.

Documentul prevede că "repatrierea mijloacelor valutare la exportul de mărfuri, lucrări, servicii din RMN, precum şi introducerea mărfurilor la importul în ţară din contul mijloacelor transferate anterior, a mărfurilor exportate, lucrărilor executate, serviciilor prestate pentru îndeplinirea acordurilor cu agenţii economici ai altor state se efectuează în termen de pînă la 210 zile calendaristice". La încheierea contractelor de import al echipamentelor noi pentru producere, termenul de repatriere a fost majorat pînă la 250 de zile.

Pentru prelungirea termenului de repatriere, rezidentul are dreptul să depună o cerere la BCT, care va stabili procedura şi bazele prelungirii termenului de repatriere.

Pentru contractele de operaţiuni de import-export cu agenţii economici de pe anumite teritoriul, termenul de repatriere ar putea ajunge la 1 an, însă nu mai mult.

BCT poate elimina controlul valutar al sumelor datoriilor în cazul în care rezidentul confirmă prin documente despre imposibilitatea perceperii sau restituirii sumelor care i se cuvin, de exemplu, din cauza lichidării agentului economic al altui stat ca urmare a insolvabilităţii.

Legea obligă băncile împuternicite să prezinte BCT rapoarte privind transferarea cîştigurilor din export pe conturile rezidenţilor (nerezidenţilor), privind introducerea mărfurilor achitate, executarea lucrărilor plătite, acordarea serviciilor prestate şi/sau privind restituirea plăţilor în avans pentru importurile neefectuate.

Băncile pot fi trase la răspundere pentru neacordarea acestor rapoarte. La răspundere penală, administrativă şi contravenţională pot fi trase, de asemenea, persoanele juridice şi conducătorii lor, întreprinzătorii individuali, notarii, avocaţii, dar şi persoanele fizice ce încalcă legislaţia valutară.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?