X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Tinerii şomeri vor beneficia de locuri de muncă şi instruire profesională

15 iul. 2017,, 11:30   Societate
1929 0

Şomerii necalificaţi, îndeosebi tinerii, vor putea beneficia de un loc de muncă, precum şi de instruire profesională.

Aceasta a devenit posibil datorită Programului pilot lansat vineri de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

În deschiderea evenimentului, ministrul Stela Grigoraş a menţionat că "doar o forţă de muncă bine-instruită şi calificată poate fi competitivă şi să răspundă solicitărilor angajatorilor".

"Sperăm că în curînd cifra şomerilor din ţară va scădea, iar angajatorii vor fi tot mai cointeresaţi să pregătească specialiştii conform cerinţelor lor", a accentuat ea.

Prin acest proiect, ministerul împreună cu Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) şi Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM) urmăreşte reintegrarea persoanelor şomere, îndeosebi a tinerilor, pe piaţa muncii, crearea locurilor de muncă, cel puţin pe timpul activării proiectului, pînă în anul 2021.


Programul pilot se va desfăşura cu suportul financiar şi metodologic de către proiectul OIM "Promovarea ocupării tinerilor" şi va fi implementat de ANOFM. Beneficiarii programului vor fi persoanele cu vîrsta între 18-35 ani, care nu sînt calificaţi pe piaţa muncii şi îşi caută un loc de muncă.

ANOFM va analiza şi va identifica domeniile cu un deficit al forţei de muncă, cererile acesteia şi va selecta agenţii economici care vor participa la proces. Programul de formare profesională prevede 10-15% teorie şi 85-90% practică.

Coordonatorul proiectului din cadrul OIM, Violeta Vrabie, a declarat că valoarea grantului pentru instruire este de mii, care este oferit pentru a susţine Republica Moldova în procesul de implementare a acţiunilor forţei de muncă.

Proiectul va fi lansat la 1 august.

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică (BNS), în trimestrul I al anului curent, rata şomajului a înregistrat 6,3% sau 75,8 mii de şomeri, dintre care tinerii de 15-29 ani sînt circa 12 mii. Oficial, în căutarea locului de muncă sînt circa 20 mii de oameni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?