X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Preţurile la produsele alimentare în Transnistria s-au majorat aproape cu 5%

14 iul. 2017,, 18:20   Societate
2213 1

În iunie, preţurile în Transnistria s-au majorat brusc, în pofida încercărilor autorităţilor de a reduce inflaţia prin metode administrative.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la datele Serviciului de Statistică al autoproclamatei RMN, în prima lună de vară inflaţia a constituit 2,67%, care este un indice record de la începutul anului. În plin sezon estival, cînd preţurile la produsele alimentare scad, acestea s-au majorat acum cu 4,78%.

Indicele preţurilor la mărfurile nealimentare a constituit 101,37, iar indicele tarifelor la servicii - 0,96%.

Astfel, rata cumulativă a inflaţiei pentru prima jumătate a anului a ajuns la 6,28%, inclusiv la produsele alimentare - 10,99%, la mărfurile nealimentare - 4,76%, la servicii - 0,59%.

Cu toate acestea, în opinia Băncii Centrale a Transnistriei, "dinamica stabilită corespunde tendinţelor generale din anii precedenţi, fapt ce oferă motiv pentru manifestarea proceselor deflaţioniste pe piaţa produselor alimentare în a doua jumătate a anului".


Anterior, autorităţile transnistrene au declarat că nu vor admite ca inflaţia anuală să depăşească 10%, deşi pe 17 iunie au depreciat cursul rublei locale de la 11,3 la 15 ruble pentru un dolar american.

Ministrul Dezvoltării Economice al autoproclamatei RMN, Serghei Obolonik, a declarat la şedinţa prezidiului Camerei obşteşti a Transnistriei de săptămîna aceasta că "preţurile la produsele sociale şi la medicamente vor fi reglementate de stat, tarifele pentru populaţie nu vor creşte, iar speculaţiile pe piaţă vor înceta".

El a îndemnat cetăţenii să anunţe despre majorarea nejustificată a preţurilor la produse, subliniind că organele abilitate vor întreprinde măsurile necesare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?