X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Se schimbă regulile privind acordarea indemnizațiilor de maternitate

14 iul. 2017,, 09:55   Societate
8882 2

Toate femeile aflate la întreținerea soților asigurați vor beneficia de indemnizație de maternitate, dacă nu vor fi angajate atunci cînd le va fi acordată.

Deputații au aprobat în două lecturi, cu 83 de voturi, proiectul care prevede modificarea Legii privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale.

Astfel, potrivit bizlaw.md, soția care se află la întreținerea soțului asigurat beneficiază de indemnizație de maternitate, dacă la data acordării concediului de maternitate nu este angajată în cîmpul muncii și nu realizează venit asigurat. Acest fapt va fi confirmat prin carnetul de muncă sau prin declarația scrisă pe proprie răspundere că nu realizează venit și nu este persoană asigurată de riscul respectiv.

Conform informației prezentate de Casa Națională de Asigurări Sociale, cheltuielile necesare pentru implementarea proiectului de lege constituie pentru anul:

  • 2017 – 182 de milioane de lei;
  • 2018 – 200 de milioane de lei;
  • 2019 – 218 de milioane de lei.

La începutul anului, mărimea medie a indemnizației de maternitate constituia 17.229 lei. În urma modificării legii se estimează că va crește pînă la aproape 19.000 de lei, iar pînă în anul 2019 ar putea ajunge la 22.700 lei. După modificarea legii, de indemnizație ar putea beneficia peste 9.500 de persoane.


Modificarea a fost propusă în urma unei decizii a Curții Constituționale (CCM), prin care a fost declarat neconstituțional art. 16 alin. 5 din Legea privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale. Conform acestuia, se consideră că soţia se află la întreţinerea soţului asigurat dacă, pe parcursul a 9 luni consecutive premergătoare lunii acordării concediului de maternitate, nu a fost asigurată sau dacă şi-a pierdut statutul de asigurat în această perioadă din motive ce nu i se pot imputa, fapt confirmat prin carnetul de muncă şi prin declaraţia scrisă pe propria răspundere că nu este persoană asigurată.

În argumentarea CCM se menționează că aceste condiții creează o atitudine inechitabilă între soțiile care nu au lucrat deloc și cele care au lucrat parțial în ultimele nouă luni premergătoare concediul de maternitate. Chiar dacă, în ziua nașterii, cele două categorii de mame au același statul, de persoane întreținute, legislația prevede remunerare socială doar pentru soțiile șomere pe durata celor nouă luni de sarcină.

Curtea a subliniat că tratamentul diferențiat instituit pentru obținerea indemnizației de maternitate fără o justificare obiectivă și rezonabilă este contrar prevederilor Constituției cu privire la Egalitate, Dreptul la asistență și protecție socială și Protecția Familiei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?