X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Iată de ce halatele doctorilor sînt de culoare albă

28 apr. 2019,, 00:30   Mai multe...
12191 1

Cu ce se asociază la dvs. halatele albe? De obicei cu un singur lucru: noi sîntem pe mîinile sigure ale profesioniștilor și viața noastră este în afara oricărui pericol. Halatele albe ale medicilor determină omul să aibă încredere la nivel subconștient.

De fapt, ca și uniforma militară, halatul alb este haina purtată de personalul medical cu care noi de mult timp ne-am obișnuit. Medicii, asistentele medicale și chiar infirmierii – întregul personal al spitalului sau al centrului de sănătate poartă de obicei haine albe. Dar nu a fost dintotdeauna așa.

De ce totuși 75% din personalul medical din întreaga lume poartă uniformă de culoare albă? Haideți să ne lămurim.
Inițial, halatele albe au fost abordate în a doua jumătate a secolului al 19-lea. Pînă atunci, uniforma medicală standard a fost: șorț și mănuși, în cazul în care era vorba de o intervenție serioasă. Iată în ce consta “uniforma de lucru”. Medicii în vremurile de demult nu erau recunoscuți după haine, dar îi cunoșteau la față ca pe niște adevărați eroi.

Englezii sînt cei care au vorbit pentru prima dată despre necesitatea utilizării halatelor albe. Joseph Lister, medic englez, a dezvoltat o întreagă teorie a proprietăților antiseptice ale halatului alb și a inițiat o dezbatere științifică pe această temă. Puțin mai tîrziu, în polemica științifică “a intervenit” viața însăși. La începutul secolului trecut, în timpul epidemiei de gripă spaniolă din 1918, care a ucis aproximativ un milion de oameni, a început folosirea în masă a halatelor albe.


În plus, în secolul trecut profesionalismul chirurgilor era determinat de aspectul halatelor albe. În așa mod, calitatea intervenției chirurgicale efectuate era determinată de prezența sîngelui pe îmbrăcăminte. În prezent, halatul alb a ocupat poziții importante în toate domeniile vieții, acolo unde este nevoie de curățenie și sterilitate.

Recent au fost reluate dezbaterile pe seama uniformei medicale și Anglia a decis să renunțe la halatele albe. Dar, acest experiment a eșuat din cauza faptului că pacienții se adresau cu precauție și neîncredere medicilor fără halate.

Dar de ce culoarea halatului este albă? Dar nu bej, citron, albastru pal? Un răspuns plauzibil la această întrebare îl oferă știința culorii – colorimetria. Cu siguranță ați observat cum se schimbă starea noastră de spirit în dependență de culoarea pe care o vedem.

Potrivit colorimetriei, culoarea albă predispune persoana la dăruire, deschidere, plinătatea gîndirii, unitate, integritate și puritate. Adică, are un efect benefic asupra pacienților. Oamenii care poartă halate albe inspiră pacientului o încrederea deosebită.

În plus, oamenii de știință din Marea Britanie au demonstrat că halatul de culoare albă sporește concentrarea personalului medical asupra lucrului efectuat. Și ceea ce este foarte important în activitatea unui medic, purtînd un halat alb, el face mai puține greșeli. Astfel, uniforma adoptată ajută medicul să aibă o atitudine mai responsabilă față de munca sa, să se concentreze mai bine la locul de muncă, să facă mai puține greșeli – iar asta înseamnă să salveze vieți omenești.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?