Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

UE şi ţările parteneriatului estic îşi vor extinde cooperarea în domeniul eficienţei energetice

11 iul. 2017,, 14:10   Economie
2158 2

Uniunea Europeană va continua să susţină ţările partenere în vederea creşterii eficienţei energetice pentru binele cetăţenilor.

Declaraţia a fost făcută în ajun de Comisarul European pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, la reuniunea de la Chişinău a miniştrilor de externe şi a oficialilor responsabili de domeniul energetic din ţările Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina).

Surse din cadrul Ministerului Economiei au relatat că la întrevedere au mai participat directorul general pentru Energie al Comisiei Europene, Dominique Ristori, şi secretarul general adjunct al Serviciului European pentru Acţiunea Externă, Jean-Christophe Belliard.

Participanţii la reuniune au făcut un schimb de opinii pe marginea provocărilor generale şi a celor mai bune modalităţi de soluţionare a problemelor, din punct de vedere al politicii externe pentru regiune, şi de promovare a reformelor pentru consolidarea statului şi societăţii.

Johannes Hahn a declarat că elaborarea şi implementarea unor politici rentabile de eficienţă energetică reprezintă cheia securităţii energetice, a competitivităţii, creşterii economice, creării locurilor de muncă.


"Acest fapt contribuie şi la prevenirea schimbărilor climaterice. Vrem să atingem un rezultat concret, să avem un program de cooperare clar pînă în anul 2020 şi după acest an", a subliniat el.

Dominique Ristori a menţionat importanţa independenţei energetice a statului.

"Pentru fiecare ţară este important să fie independentă, pe piaţă trebuie să există posibilitatea de a alege furnizorul. Aceasta va permite realizarea de noi proiecte şi acces la interconectare" , a spus el.

Viceprim-ministrul Octavian Calmîc a subliniat că proiectele de interconectare a sistemelor energetic şi de gaz ale Moldovei cu cele europene, prin intermediul Romîniei, "reprezintă o prioritate a statului".

La reuniune s-a menţionat că, prin colaborarea strînsă cu guvernele ţărilor partenere şi cu instituţiile financiare internaţionale, UE va continua să finanţeze proiecte şi să atragă investiţii în domeniul energetic pentru întreprinderi, cetăţeni şi sectorul public.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?