X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

La Cinematograful de Vară renovat va fi derulat primul film

7 iul. 2017,, 18:10   Capitala
15026 0

După trei ani de lucrări de reparaţie, reconstrucţia Cinematografului de Vară din parcul "Butoiaş" s-a încheiat. Primul film în aer liber va fi derulat duminică.

Iniţiativa renovării Cinematografului a venit în anul 2014 din partea fostului student al facultăţii de istorie Nicolae Kirnev.

"Deseori ne plimbăm cu prietenii prin acest parc, iar eu sînt atras de construcţii arhaice, îmi imaginez istoria lor şi ce influenţă au avut asupra societăţii noastre. Cinematograful de Vară m-a impresionat de la prima vedere. Am văzut în el un potenţial enorm şi m-am gîndit că ar fi bine să-l readuc la viaţă, fiindcă mii de oameni veneau aici şi savurau atmosfera comunicării cu ceilalţi. Astfel, am elaborat proiectul de reconstrucţie", a relatat Kirnev.

De asemenea, organizatorul a spus că "a fost greu să obţină autorizaţie de la Primăria Chişinăului şi să găsească bani pentru reconstrucţie".

"Am cerut de la Primărie 30 de mii de lei pentru a reconstrui scena, deoarece acest loc este important, mai ales în condiţiile în care lipseşte un spaţiu social şi cultural în sectorul Buiucani. Ei au refuzat, invocînd bugetul mic. Apoi am prezentat proiectul meu în Suedia, unde Fundaţia Culturală Europeană a alocat 7 mii de euro. Acordul din partea Primăriei l-am primit abia în luna mai 2017", a menţionat activistul.

Potrivit lui, din banii aceştia a fost vopsit arcul, a fost renovată scena, pereţii şi scara, au fost amenajate locurile pentru spectatori şi a fost procurat echipamentul necesar.

"Lucrările au fost efectuate de către locuitorii oraşului. Acum aici va fi o atmosferă plăcută, muzica, filme, iar cetăţenii vor putea să comunice între ei şi să discute problemele societăţii. Pe scenă este instalat un ecran mare. M-am adresat la ambasadă ca să fie difuzate şi filme străine. De asemenea, aici se vor desfăşura şi concerte în aer liber", a adăugat el.

Se preconizează că filmele vor fi derulate de două ori pe săptămînă. Cinematograful dispune de 100 de locuri. El va fi deschis în fiecare an, în perioada lunilor mai-septembrie. Intrarea va fi liberă.

Parcul "Butoiaş" este unul dintre cele mai mari şi "sălbatice" parcuri din Chişinău, care se află în sectorul Buiucani. O mare parte a parcului este ocupată de pădure şi doar partea de sus este amenajată. Prin parc trece unicul funicular, care nu mai funcţionează de 30 de ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?