X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

UE a aprobat acordarea asistenței macro-financiare Republicii Moldova

4 iul. 2017,, 14:11   Economie
2414 1

Parlamentul European a acordat asistența macro-financiară în valoare de 100 de milioane de euro Republicii Moldova. Decizia a fost luată astăzi în cadrul ședinței Legislativului de la Strasbourg.

Banii vor fi acordați doar după ce vor fi îndeplinite condiţiile instituţiilor europene.

UE va asigura o combinație de granturi și împrumuturi pentru a susține țara, care se reface după o criză economică și politică. Moldova trebuie să respecte democrația, statul de drept și drepturile omului, iar banii acordați să fie folosiți și pentru lupta împotriva corupției, conform acordului din iunie cu miniștrii UE.

Suma propusă a fi acordată de Uniunea Europeană este de 100 de milioane de euro, sub forma unui împrumut pe termen mediu de 60 de milioane de euro şi 40 de milioane sub formă de granturi. Banii vor fi oferiţi în cîteva tranşe, atît anul acesta cît şi în 2018.

Comisia Europeană a condiţionat fiecare tranşă. Astfel, pentru acordarea asistenței și pentru plata fiecăreia dintre cele trei tranșe, autorităţile de la Chişinău trebuie să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia, privind reforma sistemului electoral, inclusiv a unui sistem parlamentar multipartit și a statului de drept.


Aceasta este a doua oară după 2010 cînd UE va furniza assitență macro financiară Moldovei. Dacă va fi adoptată, cele 100 mil de euro se echivalează cu 25% din nevoile financiare externe ale țării.

Moldova a intrat în recesiune economică în 2014, cînd economia și mediul politic au fost afectate de un scandal bancar și de dificultăți financiare, care au coincis cu nivel scăzut al exporturilor. Zona de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare UE- Republica Moldova, care a intrat în vigoare în septembrie 2014.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?