X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

UE prelungește sancțiunile economice împotriva Rusiei

28 iun. 2017,, 22:00   Externe
2732 0

Uniunea Europeană a prelungit oficial miercuri cu șase luni sancțiunile economice impuse Rusiei pentru presupusul sprijin al acesteia pentru rebelii separatiști în estul Ucraina, relatează AFP.

"Consiliul (care reunește cele 28 de state membre ale UE — n.r.) a prelungit miercuri sancțiunile economice care vizează sectoare specifice ale economiei ruse pînă la 31 ianuarie 2018", conform unui comunicat. Sancțiunile în vigoare ar urma să expire la sfîrșitul lunii iulie.

Această decizie era așteptată. Ea vine după informațiile pe care președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel le-au comunicat omologilor săi europeni joia trecută la un summit al UE la Bruxelles, privind starea punerii în aplicare a acordurilor de la Minsk, se menționează în comunicat.

În martie 2015, liderii europeni au decis să condiționeze durata acestor acțiuni de punerea în aplicare integral a acordurilor de la Minsk, menite a permite încetarea luptelor și începutul dialogului politic între rebeli și guvernul de la Kiev.

Însă în lipsa unui armistițiu pe teren, unde luptele au revenit în intensitate din această primăvară, statele din UE au prelungit pînă acum sancțiunile din șase în șase luni.


UE acuză Moscova că îi susține pe rebeli, care au instaurat republici separatiste în zonele pe care le controlează. Rusia neagă orice implicare în conflict.

Aceste sancțiuni au fost inițial instituite la 31 iulie 2014, pentru o durată de un an, "ca reacție la acțiunile Rusiei de destabilizare a situației în Ucraina", unde conflictul din Est a făcut peste 10.000 de morți în trei ani, reamintește UE în comunicat.

Aceste măsuri, înăsprite în septembrie 2014, au ca țintă sectoarele financiar, energetic și de apărare, precum și domeniul bunurilor cu dublă utilizare, civilă și militară.

UE a impus de asemenea sancțiuni pentru aproape 150 de personalități, printre care apropiați ai președintelui rus Vladimir Putin, înscrise pe 'lista sa neagră'. Activele lor din bănci europene sînt prin urmare blocate, iar aceste persoane nu au drept de viză pentru UE.

Acest sancțiuni dure afectează relațiile dintre Bruxelles și Moscova, care a răspuns prin instaurarea unui embargou asupra importurilor agroalimentare din UE, încă în vigoare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?