Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

În Irlanda de Nord au inceput negocierele pentru formarea unei coaliții guvernamentale

28 iun. 2017,, 20:29   Externe
2844 0

Negocierile din Irlanda de Nord în vederea formării unei noi coaliții guvernamentale au intrat marți în linie dreaptă, la o zi după ce premierul Marii Britanii, Theresa May, a promis că va aloca un 1 miliard de lire suplimentare pentru Belfast, informează miercuri AFP.

Dacă un acord nu va putea fi încheiat până joi la orele 16:00 (15:00 GMT), provincia va fi administrată direct de la Londra pe durata de timp necesară.

Acordul de pace din 1998 a dus la înființarea unei coaliții obligatorii între unioniști și naționaliști, un mod de guvernare care a trebuit să fie suspendat de mai multe ori de Londra, ultima dată în 2007.

Coaliția dintre republicanii din Sinn Fein și unioniștii din Partidul Democrat Unionist (DUP), în funcțiune până în ianuarie, s-a destrămat după demisia vicepremierului nord-irlandez Martin McGuinness (decedat de atunci ca urmare a unei boli). Prin demisia sa, el intenționa să protesteze împotriva gestionării pe care o considera frauduloasă a subvențiilor la energiile regenerabile de către premierul DUP, Arlene Foster.

Alegerile pentru parlamentul regional au avut loc la începutul lui martie. Cu 28 de mandate din totalul celor 90, DUP s-a clasat în frunte, însă a cedat teren în fața Sinn Fein (27 de locuri).


De atunci, cele două partide nu au reușit să ajungă la o înțelegere, Sinn Fein opunându-se ca Arlene Foster să-și reia postul atât timp cât nu se va face lumină asupra subvențiilor incriminate.

Aceasta din urmă se poate lăuda că a negociat scump susținerea din partea DUP pentru guvernul Theresei May, care nu mai dispune de majoritate absolută în parlamentul din Westminster. Cu cele zece mandate ale sale în Camera Comunelor, DUP a obținut 1 miliard de lire sterline (1,1 miliarde de euro) transferuri bugetare pentru următorii doi ani.

Acest 'negoț' a fost puternic criticat în Marea Britanie și stârnește îngrijorare pentru consecințele posibile asupra fragilului proces de pace în Irlanda de Nord.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?