X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Sîrbu: Nu vom reacționa la scrisoarea celor 25 de europarlamentari

28 iun. 2017,, 12:30   Politică
4540 7

Poziția exprimată de cei 25 de deputați europeni în scrisoarea expediată conducerii de vîrf a țării este una pur politică și nu exprimă poziția oficială a Bruxellesului.

Astfel a comentat pentru NOI.md deputatul democrat Sergiu Sîrbu solicitarea unor membri ai Parlamentului European adresată Chișinăului de a renunța la proiectul de lege privind votul mixt. În opinia lui, guvernarea și-a expus deja punctul de vedere la acest subiect și „nu are de ce să reacționeze la niște opinii individuale”.

„Sigur că nu ar trebui să fie o reacție. Cum putem să reacționăm la pozițiile individuale ale unor politicieni? Noi reacționăm la declarațiile oficiale ale structurilor europene. Sînt și acolo deputați din diferite grupuri politice, așa cum avem și noi deputați cu viziuni diferite sau opuse. Noi am menționat expres că vom lua în calcul avizul Comisiei de la Veneția, dar nu putem da reacții separate la fiecare ieșire publică sau la nivelul cîtorva deputați care au venit cu o declarație pur politică”, a punctat Sîrbu.

Parlamentarul a mai subliniat că nicio structură europeană nu a cerut guvernării în mod expres retragerea inițiativei de modificare a sistemului electoral. „În declarațiile de ieri ale liderului PDM găsiți toate răspunsurile”, ne-a spus Sergiu Sîrbu.

„Președintele PDM a menționat deja că Bruxellesul oficial nu condiționează în niciun fel Moldova, dar aici vorbim despre cîțiva deputați europeni din circa 700. Nouă nu ni s-a cerut oficial retragerea proiectului în schimbul asistenței macrofinanciare. Oficialii europeni doar ne-au sugerat să ținem cont de avizul Comisiei de la Veneția, iar PD va tratata cu toată seriozitatea aceste recomandări pentru lectura a doua”, a spus el.


Într-o scrisoare transmisă preşedintelui Igor Dodon, premierului Pavel Filip, şi preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, 25 de deputaţi ai Parlamentului European îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu intenția de modificare a sistemului electoral. Scrisoarea face referire la raportul Comisiei de la Veneţia, în care se spune că schimbarea sistemului electoral proporţional cu unul mixt ridică semne de întrebare, cum ar fi riscul ca alegerea deputaţilor să fie influenţată de persoane terţe care au propriile lor interese.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?