X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ministrul Justiției, sigur de autoritatea Comisiei de la Veneția (VIDEO)

28 iun. 2017,, 10:20   Politică
2464 5

Guvernul intenționează să urmeze cu fermitate recomandările Comisiei de la Veneția.

Pentru a asigura o procedură electorală civilizată de schimbare a sistemului electoral, este foarte importantă opinia experților internaționali cu renume în domeniul dreptului, care, desigur, sînt membri ai Comisiei de la Veneția. Anunțul a fost făcut de către ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, pe postul de televiziune „TVC 21”, relatează NOI.md.

Chestiunea schimbării sistemului electoral, potrivit unui membru al Cabinetului de miniștri, nu ar trebui să devină obiect de speculații. „Regret că această problemă a devenit atît de politică nu numai pentru cetățenii noștri, dar și pentru politicienii din străinătate. Acest subiect a devenit obiect de speculații, iar din cauza lui, nivelul de încredere în Comisia de la Veneția suferă foarte mult. Dar poziția Guvernului este fermă, în sensul că noi nu ne îndoim de autoritatea experților străini în domeniul dreptului și, într-adevăr, considerăm recomandările oferite drept utile și esențiale pentru ca în versiunea finală proiectul de lege să fie echilibrat la maximum”, a menționat Vladimir Cebotari.

La dezbaterea proiectului de lege, după cum a menționat ministrul Justiției, partea majoră a Comisiei de la Veneția a insistat asupra faptului că răspunsul Comisiei de la Veneția să se limiteze doar la un set de recomandări. „În primul rînd, în timpul dezbaterii inițiativei de modificare a sistemului electoral, cel puțin o treime dintre membrii Comisiei de la Veneția au insistat ca proiectului de lege să nu i se dea nicio apreciere. În rîndul al doilea, în afară de situația din Moldova a fost discutată inițiativa de schimbare a sistemului electoral din Georgia, unde a fost înaintată inițiativa privind anularea votului în circumscripții uninominale. S-a dovedit că societatea de acolo este sceptică în ceea ce privește trecerea la sistemul de alegere pe liste de partide. Opoziția și organizațiile obștești din Georgia nu intenționează să apere necesitatea trecerii la sistemul la care noi în Moldova renunțăm”, a spus Vladimir Cebotari.


Ministrul Justiției a vorbit despre esența recomandărilor propuse de Comisia de la Veneția. „Documentul este format din două părți. În prima parte sînt enumerate recomandările de natură juridică și tehnică, care, în special, țin de momente organizatorice. Aici se sugerează procedura de selecție și numire a persoanelor responsabile pentru deschiderea și funcționarea secțiilor de votare. A doua parte reprezintă un set de precedente la nivel mondial, care nu întotdeauna sînt aplicabile în Republica Moldova. Vedem că recomandările Comisiei de la Veneția au provocat dezbateri aprinse, inclusiv în rîndul deputaților Parlamentului. Sînt sigur că 90 la sută dintre recomandări vor fi acceptate și incluse în proiectul final al inițiativei legislative”, a concluzionat invitatul postului „TVC 21”.

Precizăm că proiectul de lege privind trecerea la un sistem mixt a fost o variantă de compromis, sprijinită de Partidul Democrat care a insistat asupra alegerii deputaților exclusiv în circumscripții uninominale, și de Partidul Socialiștilor. În favoarea inițiativei legislative la ședința plenară a Parlamentului din 5 mai în prima lectură au votat 72 de deputați. Înainte de a examina proiectul de lege în lectura a doua acesta a fost transmis Comisiei de la Veneția, care la 16 iunie a publicat un set de recomandări pentru autoritățile moldovene.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?