X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

CNA cere de la Grozavu documente legate de gheretele Coffee Time

27 iun. 2017,, 16:12   Politică
4333 1

La 22 iunie 2017, Viorel Chetraru, directorul Centrului Național Anticorupție, a solicitat viceprimarului Nistor Grozavu prezentarea mai multor copii autentificate ale unor documente care vizează inclusiv activitatea gheretelor Coffee Time, care au împînzit capitala în ultimii ani.

Despre această afacere, ZdG a scris anterior că l-ar avea în spate pe Lucian Chirtoacă, fratele primarului general, aflat acum în arest la domiciliu, iar Dorin Chirtoacă a semnat dispoziţii „de excepţie” prin care favoriza o firmă cu sediul în apartamentul soacrei fratelui primarului, care gestiona o parte din aceste tonete (gherete) care comercializează cafea și înghețată.

Chetraru solicită ca Grozavu să prezinte „certificatele de urbanism, autorizațiile de construcție, autorizațiile de desființare și schimbare a destinațiilor, procesele verbale de recepție finală eliberate agenților economici SRL „Dansicons” și SRL „D&D Companie” din 2014 și pînă în prezent. ZdG precizează că cele două firme sînt gestionate de deputatul PL, Iurie Dîrda.

Totodată, se solicită prezentarea setului de documente privind amenajarea și reconstrucția „Parcului Valea Trandafirilor din str. Trandafirilor, bunul imobil al restaurantului „Doina”, copiile contractelor și anexele acestora de achiziționare a produselor petroliere din 2013-prezent a tuturor subdiviziunilor subordonate Primăriei mun. Chișinău.


ZdG a scris și despre acest aspect. În iulie 2016 menționam că în ultimii trei ani şi jumătate, „Get Premium” SRL, firmă fondată de Veaceslav Ceban, partenerul de afaceri al preşedintelui Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a obţinut contracte în valoare de zeci de milioane de lei cu instituţii subordonate partidului pe care acesta îl conduce. SRL-ul are adresa juridică într-un fost sediu al PL, oficiu care aparţine astăzi firmei comune a acestora, „Eurosim”, în care Ghimpu deţine 34% din capitalul social. Doar în 2015, Calea Ferată din Moldova, întreprindere condusă de liberalul Iurie Topală, a achiziţionat produse petroliere în valoare de 60 milioane de lei de la acest agent economic. Alte patru întreprinderi municipale care utilizează în activitatea lor de zi cu zi carburanţi i-au avut în calitate de furnizori pe cei de la „Get Premium”, care a intrat pe piaţă abia în 2013, devenind practic „moştenitoarea” contractelor de milioane cu statul ale unei alte firme a partenerilor deputatului, „Parstar Petrol”, care practic a dispărut după ce a ajuns în vizorul presei şi a organelor de drept.

Chetraru mai solicită lista asistentelor primarului general, contractul de muncă și fișa de post a Mihaelei Iacob și o informație despre un oarecare Constantin Dîru, dacă acesta este angajat în cadrul Primăriei sau instituțiilor subordonate.

CNA mai cere autorizațiile de funcționare, autorizațiile de amplasare a rețelelor de tarabe mobile „Coffee Time” ce aparțin „Unicafe” SRL, cît și a gheretelor companiei „New Mega Press”. Totodată, sînt solicitate autorizațiile de amplasare a panourilor publicitare eliberate pentru „Aldora Art”.

ZdG a scris, în ianuarie 2015, că „Aldora Art” SRL, persoana juridică pe numele căreia a fost iniţiat anterior un dosar penal pentru evaziune fiscală, era fondată în 2008 de Liudmila Răzmeriţă, care a fondat, în 2011, şi „MegaRadio” SRL, care gestionează Radio 911, nefuncţional în prezent. În ultmii ani, unii consilieri locali au declarat public că în spatele acestei firme ar sta, de fapt, Lucian Chirtoacă, fratele primarului. Ambii au negat acest fapt. Pentru presă, într-o intervenţie din 2009, Liudmila Răzmeriţă declara că această firmă, care gestionează o mare parte a business-ului publicitar din Chişinău, este afacerea şi proprietatea sa. „Lucian nu este implicat. Doar uneori îl rog să mă ajute”, menţiona ea.

Liudmila Răzmeriţă, fondatoarea şi administratoarea din acte a „Aldora Art” SRL, este economistă la Magazinul Universal Central din Chişinău (UNIC). Atunci, deşi ne-a răspuns binedispusă la telefonul său mobil, a închis imediat cum a auzit: „Ştiu că dvs. sînteţi fondatoarea şi administratoarea firmei…..”. Interlocutoarea nici nu a ascultat întrebarea, închizînd telefonul. „Nu vă dau nicio informaţie. S-o terminat”. Ulterior, nu a mai răspuns la apeluri.

Sediul firmei „administrate” de economista de la UNIC demonstrează legături interesante între ea şi familia Ghimpu. Astfel, SRL-ul era înregistrat într-un apartament din str. Drumul Schinoasei, care aparţinea Doinei Ceban, fiica lui Veaceslav Ceban, partenerul preşedintelui PL, Mihai Ghimpu, în cadrul firmei „Eurosim” SRL, care, în 2014, i-a adus deputatului un venit de 439 mii de lei. De precizat că Veaceslav Ceban, partenerul lui Ghimpu, împreună cu Viorel Popescu, sînt fondatorii firmei „Get Premium”, cu activităţi în domeniul comercializării carburanților. Firma, cu un capital social de peste 8 milioane de lei, era înregistrată într-un oficiu din str. Bucureşti 87, unde anterior a fost sediul PL, şi a cîştigat, în ultimii ani, mai multe licitaţii publice. De departe, cel mai valoros contract, în sumă de 13 milioane de lei, de livrare a produselor petroliere, a fost obţinut în noiembrie 2015, în urma unui contract cu Întreprinderea Municipală „Regia Autosalubritate”, din componenţa Direcţiei generale locativ-comunale a mun. Chişinău. La această adresă, Bucureşti, 87, s-a aflat şi sediul din Chişinău al Companiei „Parstar Petrol”, fondată la Cimişlia de Iurie Aramă, Veaceslav Ceban şi Ion Putină. Acum, Ceban a ieşit din acţionariat, dar a rămas Iurie Aramă, asociat şi el cu Mihai Ghimpu, liderul PL, în afacerea „Eurosim”. Despre firma „Parstar Petrol” presa a scris că ar fi aprovizionat cu motorină aproape toate instituţiile statului subordonate liberalilor.

Despre „Unicafe” SRL, ZdG scria că, la fel ca „Edera Trio” SRL, firmă ce avea sediul în apartamentul soacrei fratelui primarului, gestiona tonete cu cafea. În septembrie 2014, Chirtoacă a semnat, ca şi în cazul firmei cu sediul în casa soacrei fratelui, o dispoziţie prin care permite amplasarea unei tonete „ca excepţie, pe bd. Mircea cel Bătrîn, colţ cu str. Igor Vieru”. Firma a fost fondată în 2012, de Vlad Magherea, care a fost, timp de doi ani, administrator al SRL „Edera Trio”. În 2014, fondator a devenit un oarecare Maxim Condratiev, iar administrator – Adrian Fornea. Şi în 2015 SRL-ul şi-a schimbat administratorul, fiind numit în această funcţie Alexandru Bita. Firma are adresa juridică într-un apartament din bd Moscova, al familiei Condratiev.

Documentul semnat de Viorel Chetraru și adresat lui Nistor Grozavu a fost făcut public de Mihai Ghimpu, președintele PL și moșul lui Dorin Chirtoacă. „Încă o dovadă în plus că în dosarul lui Dorin Chirtoacă, organele de drept nu au probe și au început „să scurme” în disperare tot ceea ce ține de activitatea Primarului General. Public se vorbește despre democrație și reforme dar în realitate se aplică metodele anilor 37 ai secolului trecut. БЫЛ БЫ ЧЕЛОВЕК, А СТАТЬЯ НАЙДЕТСЯ…”, a scris Ghimpu. Oficial, Dorin Chirtocă este investigat și reținut în dosarul parcărilor cu plată, pe care urma să-l implementeze în capitală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?